baba drożdżowa wielkanocna

2

Temat drożdży już poruszałam – zawsze w kontekście, że drożdże mnie nie lubią i…. nic się nie zmieniło.Ciasto pięknie wyrosło zanim włożyłam do piekarnika a baba jakby taka mała 🙂 Nie wiem :chucham, dmucham, trzymam w cieple, jestem cierpliwa, choć nie lubię a i tak wychodzi jak zwykle, ciasto mnie nie lubi i już 🙂 Niemniej jednak podaje przepis na babę i trzymam kciuki aby drożdże były dla Was łaskawe, choć tak świątecznie 🙂 Kurcze, może formę miałam za dużą – o tym nie pomyślałam 😛

Składniki:

zainspirowana przepisem z portalu kwestiasmaku, przepis na babę z lukrem czekoladowym

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– 5 żółtek

– 20 g drożdży

– 1/4 szklanki mleka

– 1/4 szklanki śmietanki 36 %

– 1/2 szklanki cukru-pudru

– 70 g masła

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżki ekstraktu waniliowego

– bakalie (pół szklanki dużych rodzynek, płatki migdałowe)

– skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy

– skórka z połowy cytryny

Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem-pudrem, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

IMG_5557

Żółtka ucieramy z cukrem-pudrem.

IMG_5564

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej podgrzaną śmietankę, mieszamy i dodajemy do tego żółtka utarte z cukrem i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut- ja to robię w robocie kuchennym.Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło, ekstrakt i sól.

IMG_5558

IMG_5569

 

IMG_5570

IMG_5573

Sparzamy pomarańcze i obieramy cienko ze skórki aby było jak najmniej białej błonki. Siekamy bardzo drobno i dodajemy do ciasta razem z bakaliami. Przykrywamy ściereczką miskę z ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto przez parę minut.

IMG_5571

IMG_5572

Formę na babę ( ja miałam dużą- 27 cm, może dlatego baba wyszła mi niska) ale spokojnie może być dużo mniejsza np 21 cm, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.

IMG_5574

IMG_5575

IMG_5576

Ciasto przekładamy do formy odstawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia przez 30 minut.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Lukier: 2 łyżki soku z cytryny + 4 łyżki cukru pudru + łyżeczka serka twój smak (opcjonalnie). Ja zrobiłam dużo lukru- bo z 2 cytryn, upiekłam dwie baby i polałam je obficie 🙂

IMG_5582

Polewamy ostudzone ciasto lukrem i posypujemy otartą skórką z cytryny.

1