Baba ghanoush i tahini czyli pasta z bakłażana i pasta z sezamu
Baba ghanoush składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą.
Jest to potrawa kuchni arabskiej, występuje w formie pasty i jest świetnym dodatkiem do chlebków typu pita, do mięs czy jako smarowidło na kanapkę 🙂 W Egipcie podaje się pastę jako danie główne.
Do grilowanego miąższu bakłażana dodaje sie tahini czyli pastę sezamową. Pasta ta jest składnikiem popularnego ostatnio u nas hummusu. Można ją kupić w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością, proponuje ją zrobić samodzielnie w domu i przechowywać w słoiczku tak jak ja.
Przepis tahini:
– 200 g sezamu
– 1 łyżka oleju sezamowego
Sezam podprażam na suchej patelni na złoty kolor, trzeba uważać aby się nie przypalił bo będzie gorzki. Studzimy.
Do blendera ( blender musi być z pokrywką, inny się do tego nie nadaje) wsypujemy podprażony, ostudzony sezam i blendujemy, dodajemy w międzyczasie łyżkę oleju sezamowego. Konsystencja powinna być klejąca, pół-płynna. Przechowujemy z zamkniętym słoiczku w lodówce do 2miesięcy.
Baba ghanoush przepis:
– 1 duży bakłażan
– 2 łyżeczki pasty tahini
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– łyżka oliwy
– pestki granatu i listki kolendry do dekoracji
Bakłażan myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, nacieramy go oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godziny. Nakłuwamy bakłażana wykałaczką lub widelcem, gdyż może nam eksplodować 🙂
Ostudzonego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągamy miąższ, skórkę wyrzucamy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy zmiażdżony czosnek, tahini, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ja zblendowałam całość, ale myślę że dużo mniej rozdrobniona konsystencja pasty będzie lepsza i następnym razem nie będę jej mielić jak dla niemowlaka 🙂
Do miseczki wyłożyłam baba ghanoush, polałam oliwą i posypałam pestkami granatu i kolendrą. Podałam z arabskimi chlebkami 🙂