baba piaskowa cytrynowa

8

Popędziłam po pracy na drugi koniec miasta po foremkę do babki Wielkanocnej,będę piec na Święta dla siebie i na zamówienie więc to dobry pretekst aby kupić kolejną rzecz do kuchni 🙂 Jak dotarłam do domu to ogarnęła mnie jakaś przedwiosenna śpiączka z powodu chyba tych wahań temperatury albo po prostu jestem już zmęczona.Niezłe tempo sobie ostatnio narzuciłam i postanowiłam trochę ograniczyć pieczenie i wstawianie postów codziennie na bloga 🙂 Próbowałam odpocząć przyrzekam, nawet lekko przysypiałam oczekując na mojego ulubionego top chefa…ale, ale mój brat zauważył nową formę i zapytał kiedy upiekę babkę piaskową, powiedziałam że nie szybko, że nie ma „mówisz, masz”. Po 5 minutach już byłam w kuchni i rozbijałam jajka,patrze do lodówki i co? Masła zabrakło, ale to dla mnie nie problem, okoliczne sklepy cieszą się że jestem ich „sąsiadką” często zdarza mi się o późnych porach wpadać po jaja czy śmietanę 🙂 Także w związku z zakupem formy na babkę, postanowiłam ją ochrzcić przed Wielkanocą 🙂 Szybko odechciało mi się spać, po 15 minutach babka była już w piekarniku 🙂 Nie umiem, serio nie umiem odpoczywać 🙂

Składniki:

zainspirowałam się przepisem ze strony www.ciasta.pl

– 250 g mąki

– 250 g cukru

– 4 duże jaja

– 250 g masła roślinnego

–  1 duża cytryna

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– parę kropel aromatu cytrynowego

lukier:

– 50 g cukru-pudru

– 2-3 łyżki soku z cytryny

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

Żółtka ucieramy z masłem ( w temperaturze pokojowej) i cukrem na puszystą masę. Dodajemy drobno pokrojoną skórkę z cytryny (sparzoną), aromat i delikatnie dodajemy do masy ubite białka.

IMG_5413

 

IMG_5415

IMG_5416

IMG_5417

IMG_5418

Przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy do reszty, mieszając.

IMG_5419

Dużą formę na babę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. wlewamy masę do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

IMG_5414

IMG_5420

Babkę studzimy i polewamy lukrem 🙂

IMG_5423

IMG_5421

1

2

67

9

10