babka jogurtowo-cytrynowa z lawendowym lukrem

1

Babki zazwyczaj się robi na Wielkanoc ale ja nie lubię ograniczeń. Moja babka jest z dodatkiem jogurtu greckiego i z aromatyczną polewą. Pomysł na polewę wpadł mi do głowy jak robiłam folder na kompie. Wpisywałam „babka jogurtowa z polewą….” i pomyślałam o lawendzie 🙂 Zastanawiające jest t, że z tej formy do babki nie wychodzi mi ładna forma, taka spadzista po bokach tylko wychodzi baba-ufo. Wychodzi okrągła  kula 🙂

Składniki:

  • 220 g jogurtu greckiego
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • parę kropel aromatu cytrynowego

lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki suszonej lawendy
  • odrobina fioletowego barwnika w żelu

Jajka miksujemy z cukrem aż podwoją swoja objętość.Dodajemy jogurt i olej i aromat. Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami  dodajemy cały czas miksując. Do gotowej masy dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny.Mieszamy i wylewamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką. Pieczemy 1 h. w 160 stopniach w funkcji termoobieg.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, lawendę i dosłownie odrobinkę na wykałaczce barwnika.Polewamy lukrem ciasto.

IMG_9322

2

3

5

4

6