bagietki z krewetkami,cukinią i rukolą

IMG_1389[1]Tak podane mini-bagietki można podać zarówno na kolacje, śniadanie czy przekąskę, smakują rewelacyjnie i polecam takie „kanapeczki” krewetkowym fanom 🙂

 

Składniki:

mini bagietki/zwykła bagieta :)/bułka krakowska- wedle uznania

rukola/świeży szpinak

– cukinia

– krewetki tygrysie

– ząbek czosnku

– 2 łyżki masła

– suszone lub świeże chili

– sól, pieprz, natka pietruszki

 

Rozmrażamy krewetki, na patelnie wrzucamy- masło, posiekany drobno czosnek,posiekaną papryczkę chili bez pestek, czekamy chwilkę aż zaczną się wydobywać piękne aromaty i dodajemy krewetki,2 minuty podsmażamy na dość sporym ogniu, cały czas mieszając niczym Chińczyk miesza w woku 🙂

 

Cukinie kroimy na niezbyt cienkie plasterki, grilujemy (osobiście korzystam z  grilla elektrycznego )w sezonie można zrobić to na tradycyjnym grillu, można też na patelni grillowej lub zwykłej. Korzystając w tym przypadku ze zwykłej patelni należy dodać oliwę aby nie spalić cukinii.

 

Kroimy bagietkę wzdłuż,smarujemy masłem, kładziemy rukolę, grillowaną cukinię, krewetki, polewamy sosem maślano- czosnkowym,solimy i dodajemy najlepiej świeżo mielony pieprz, posypujemy natką pietruszki.

 

smacznego 🙂