bajaderki
Na bajaderki mówi się, ze to są ciastka z odpadków cukierniczych – to co zostanie, mieli się i powstaje ciastko zwane bajaderką.Kawałki biszkoptów,wafelki,ciasteczka kruszy się i dodaje: kakao, masło,aromat i wychodzi 🙂 Ciastka nie pieczemy więc robi je się błyskawicznie, smakowo jest pyszne, nawet jeśli powstało z innych ciastek to dla mnie znaczy że ma wszystko co najlepsze z innych wyrobów 🙂
ja zrobiłam z tego co miałam i wychodzą 4 spore kule lub 5 średnich
Składniki:
– 100 g biszkoptów
– 1 duży płat suchego wafla
– 2 łyżki nutelli
– 3 słuszne łyżki masła
– 2 łyżki cukru
– 3 krople aromatu rumowego lub 1 łyżka rumu (wersja dla dorosłych)
– 2 łyżki mleka
– 2 łyżki kakao + jedna łyżka do obtoczenia
Do robota z opcją rozdrabniania wrzuciłam biszkopty i wafel- rozdrobniłam na okruszki ( można też zrobić to w blenderze). Dodałam masło, kakao, cukier, mleko, aromat i nutellę- włączyłam ponownie robot i po 3 minutach wszystko się ładnie połączyło w całość. Jeśli masa jest za sucha- dodajemy mleka, jeśli na rzadka- biszkoptów. Masa ma być zwarta.
Dłońmi formujemy kule i obtaczamy w kakao, mniej niż 15 minut i bajaderki gotowe 🙂
2 stycznia 2015 @ 14:00
Jak nie jadam bajaderek to chyba zrobie 🙂
2 stycznia 2015 @ 14:02
koniecznie musisz zrobić- jest szybko, smacznie, bez pieczenia i sztucznych dodatków 🙂