baklava oryginalny grecki przepis
Kto nie słyszał o baklavie, ten na pewno ja widział 🙂 Często w knajpach z kebabem leżą niewinnie wyglądające kawałki ciasta pokrojonego w romby posypane orzeszkami pistacjowymi – to jest właśnie deser zwany baklavą. Cholernie słodki, ale wart grzechu 😉 Jest to flagowy deser kuchni bałkańskiej, tureckiej i greckiej.
Przepis jest oryginalny, grecki, ze strony http://www.greek-islands.us/greek-recipes/baklava/
Składniki:
– 75 g drobno posiekanych migdałów
– 375 g orzechów drobno posiekanych
– 1/2 kg ciasta filo
– 1/2 szklanki tartej bułki
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 szklanki roztopionego masła
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– skórka otarta z 2 cytryn
syrop:
(oryginalnie syropu jest dwa razy tyle,zmniejszyłam ilość składników o połowę)
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki miodu
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka wody różanej
– sok i skórka otarta z jednej cytryny
Mieszamy migdały, orzechy włoskie, bułkę tarta, cynamon i cukier.
Rozpuszczamy masło i mieszamy z olejem rzepakowym.
Na blaszce w piekarniku układamy papier do pieczenia, układamy 1 arkusz ciasta filo i smarujemy go masłem wymieszanym z olejem, robimy tak z 3 kolejnymi płatami ciasta. Posypujemy mieszanką orzechową, układamy 2 płaty ciasta (posmarowane masłem) i znowu posypujemy mieszanką orzechową.Robimy tak aż do skończenia się mieszanki. Na górę układamy 4 płaty ciasta filo (smarujemy masłem każdy płat). Ostatni płat na wierzchu smarujemy masłem wymieszanym z 1 łyżką ciepłej wody. Tniemy ciasto w romby i pieczemy pół godziny w 150 stopniach.
W tym czasie robimy syrop:
Gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny przez około 8 minut.Następnie dodajemy miód i dalej gotujemy przez dwie minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę różaną.
Gorący syrop wylewamy na zimną baklavę i zostawiamy tak to do wchłonięcia się syropu na około 4-5 h. Nie trzymamy baklavy w lodówce, tylko w chłodnym miejscu do 10 dni.
rada: pokroicie baklave przed pieczeniem, ja zapomniałam, a potem ciężko mi było ukroić równe romby 🙂
11 kwietnia 2018 @ 13:11
Dobrze jest chyba pokroić przed pieczeniem – ładniej wygląda i nie kruszy się tak bardzi
25 kwietnia 2016 @ 04:51
Ile jest płatów i jakie mają wymiary?
26 kwietnia 2016 @ 18:07
Niestety nie pamiętam. To jest standardowy płat ciasta filo,a ile tego było i ile cm – nie mierzyłam 🙁
22 stycznia 2015 @ 19:41
Jest tak słodki, że wymiękam po jednym kawałku, ale lubię bardzo 🙂
22 stycznia 2015 @ 20:14
meeega słodkie 🙂 ja tez lubie słodycze więc się nie wzbraniam 🙂