baklava oryginalny grecki przepis

14

Kto nie słyszał o baklavie, ten na pewno ja widział 🙂 Często w knajpach z kebabem leżą niewinnie wyglądające kawałki ciasta pokrojonego w romby posypane orzeszkami pistacjowymi – to jest właśnie deser zwany baklavą. Cholernie słodki, ale wart grzechu 😉 Jest to flagowy deser kuchni bałkańskiej, tureckiej i greckiej.

 Przepis jest oryginalny, grecki, ze strony http://www.greek-islands.us/greek-recipes/baklava/

 

Składniki:

– 75 g drobno posiekanych migdałów

– 375 g orzechów drobno posiekanych

– 1/2 kg ciasta filo

– 1/2 szklanki tartej bułki

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 szklanki roztopionego masła

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

– skórka otarta z 2 cytryn

syrop:

(oryginalnie syropu jest dwa razy tyle,zmniejszyłam ilość składników o połowę)

– 1 szklanka cukru

– 1/2 szklanki miodu

– 1 szklanka wody

– 1 łyżka wody różanej

– sok i skórka otarta z jednej cytryny

 

Mieszamy migdały, orzechy włoskie, bułkę tarta, cynamon i cukier.

1

Rozpuszczamy masło i mieszamy z olejem rzepakowym.

Na blaszce w piekarniku  układamy papier do pieczenia, układamy 1 arkusz ciasta filo i smarujemy go masłem wymieszanym z olejem, robimy tak z  3 kolejnymi płatami ciasta. Posypujemy mieszanką orzechową, układamy 2 płaty ciasta (posmarowane masłem) i znowu posypujemy mieszanką orzechową.Robimy tak aż do skończenia się mieszanki. Na górę układamy 4 płaty ciasta filo (smarujemy masłem każdy płat). Ostatni płat na wierzchu smarujemy masłem wymieszanym z 1 łyżką ciepłej wody. Tniemy ciasto w romby i pieczemy pół godziny w 150 stopniach.

2

3

4

5

6

7

W tym czasie robimy syrop:

Gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny przez około 8 minut.Następnie dodajemy miód i dalej gotujemy przez dwie minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę różaną.

8

9

Gorący syrop wylewamy na zimną baklavę i zostawiamy tak to do wchłonięcia się syropu na około 4-5 h. Nie trzymamy baklavy w lodówce, tylko w chłodnym miejscu do 10 dni.

 rada: pokroicie baklave przed pieczeniem, ja zapomniałam, a potem ciężko mi było ukroić równe romby 🙂

 11

13

18