baletki
Kto nie pamięta małych, piegowatych ciasteczek, przełożonych konfiturą? To baletki – małe, ciasteczka z makiem, smak dzieciństwa dla niektórych z Was 🙂
W sklepach czy cukierniach starej daty można je jeszcze kupić, ale trzeba mieć szczęście, by trafić na świeże. Radze zrobić w domu bo są proste w wykonaniu i bardzo smakowite.
Składniki:
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mąki
– 3 łyżki suchego maku
– parę łyżek konfitury truskawkowej
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier. Po dodaniu całego cukru, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Przesianą mąkę dodajemy po łyżce do masy i na najniższych obrotach miksujemy bardzo krótko.
Aby ciasteczka wyszły równe i małe, trzeba precyzyjnie je nałożyć na papier do pieczenia. Ja użyłam szprycy i okrągłej końcówki, można spróbować nakładać małą łyżeczką. Ułatwiłam sobie też zadanie używając zamiast papieru- podkładki silikonowej do wypieku włoskich makaroników, ale spokojnie zwykły papier do pieczenia wystarczy.
Nanosimy małe, okrągłe kleksy ciasta na papier do pieczenia w odstępach 1 cm, posypujemy makiem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasteczko smarujemy konfiturą i sklejamy drugim ciasteczkiem.