baletki

11

Kto nie pamięta małych, piegowatych ciasteczek, przełożonych konfiturą? To baletki – małe, ciasteczka z makiem, smak dzieciństwa dla niektórych z Was 🙂

W sklepach czy cukierniach starej daty można je jeszcze kupić, ale trzeba mieć szczęście, by trafić na świeże. Radze zrobić w domu bo są proste w wykonaniu i bardzo smakowite.

Składniki:

– 3 jajka

– 2/3 szklanki cukru

– 1/2 szklanki mąki

– 3 łyżki suchego maku

– parę łyżek konfitury truskawkowej

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier. Po dodaniu całego cukru, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Przesianą mąkę dodajemy po łyżce do masy i na najniższych obrotach miksujemy bardzo krótko.

1

2

 

Aby ciasteczka wyszły równe i małe, trzeba precyzyjnie je nałożyć na papier do pieczenia. Ja użyłam szprycy i okrągłej końcówki, można spróbować nakładać małą łyżeczką. Ułatwiłam sobie też zadanie używając zamiast papieru- podkładki silikonowej do wypieku włoskich makaroników, ale spokojnie zwykły papier do pieczenia wystarczy.

3

4

5

Nanosimy małe, okrągłe kleksy ciasta na papier do pieczenia w odstępach 1 cm, posypujemy makiem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Ostudzone ciasteczko smarujemy konfiturą i sklejamy drugim ciasteczkiem.

6

7

9

10