batoniki z preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną, orzechami i miodem

 

IMG_2053

Na półkach ze zdrowa żywnością w sklepach pełno jest „zdrowych” batoników. Zdrowych wzięłam w cudzysłów gdyż jak przeczytacie skład to oprócz płatków np. owsianych i paru bakali znajdziecie tam: cukier, sól, sztuczne aromaty, syrop glukozowy (ten „niewinny” dodatek sprawia, że tyjemy), przeciwutleniacze,fosforan trójsodowy, syrop cukru inwertowanego…itd.Tak więc jeśli chcecie zjeść coś na prawdę zdrowego w formie słodkiej przekąski- zróbcie to sami, mi zajęło zrobienie batoników około 15 minut. Preparowana kasza jaglana smakuje jak ryż dmuchany, także zasmakuje nawet tym co kaszy jaglanej nie lubią- zaufajcie mi 🙂

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej preparowanej (kupiłam za 4 zł pod Halą Mirowska, w markecie widziałam za 10 zł)
  • 200 ml miodu
  • 50 g masła
  • garść suszonej żurawiny
  • 5 łyżek siemienia lnianego złocistego
  • garść orzechów laskowych

Możecie użyć dowolnych bakali – rodzynek, migdałów, suszonych owoców

Kaszę wysypujemy na papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika  i 10 minut podprażamy w 180 stopniach od czasu do czasu mieszając widelcem.

Na głębokiej patelni podgrzewamy miód z masłem a jak się lekko zabrązowi wsypujemy orzechy, żurawinę i siemię.Uprażoną kaszę wsypujemy do miodu i mieszamy najlepiej dwoma widelcami.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naszą masę. Uklepujemy i wyrównujemy brzegi silikonową szpatułką.Odstawiamy do lodówki ale masa zastygła.Po 2-3 h kroimy całość na mniejsze kawałki aby powstały batoniki.

IMG_2046

 

IMG_2047

 

IMG_2048

 

IMG_2050

 

 

 

IMG_2054

 

IMG_2055