bazyliowe kopytka

kopytka0

Lubie kuchnie polską ale nie jem jej na co dzień bo jest zbyt ciężka, tradycyjne polskie kopytka które uwielbiam połączyłam z śródziemnomorskim ziołem- bazylią 🙂 Długo kombinowałam jak je zrobić- czy dodać świeżej bazylii? Stwierdziłam że kawałki świeżej bazylii nadadzą sie ale do…dekoracji 🙂 Użyłam swojego ulubionego pesto – kopytka wyszły delikatne, zielone i aromatyczne 🙂 Zjadłam je na niedzielny obiad w towarzystwie karkówki 🙂

Najlepsze pesto kupuje w lidlu za 3 zł w opakowaniu jednorazowym, dla mnie jest wyborne- zrobione z włoskiej bazylii i orzeszków.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 2 szklanki mąki

– 1 jajko

– sól

– opakowanie pesto

 

 

 

Ziemniaki obieram i gotuje w osolonej wody do miękkości. Gdy lekko ostygną wkładamy je o praski albo tłuczemy dość długo tłuczkiem do ziemniaków aż zrobi je jedwabiste puree.

Wstawiamy w dużym garnku wodę do gotowania kopytek.

Na stolnicy posypujemy trochę mąki, wykładamy puree, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy 2 szklanki mąki- wyrabiamy ręcznie ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki aż do takiej konsystencji aby ciasto się nam nie kleiło do rąk. Pod koniec- dodajemy do ciasta pesto i wyrabiamy do połączenia.Pamiętajmy natomiast o tym że im więcej mąki tym kopytka będą twardsze – tak samo z ilością jajek-im więcej tym gorzej 😉

 

 

kopytka1kopytka1`

Kopytka wkładamy pojedynczo do gotującej się wody i wyjmujemy łyżką cedzakową 1 minutę po tym aż wypłyną na powierzchnie.

Po wyjęciu z wody okraszam je masłem i świeżą bazylią 🙂