bazyliowe naleśniki z kurkami, łososiem i rukolą lub z mozzarellą, suszonymi pomidorami i roszponką

4

Początkowo chciałam zrobić naleśniki szpinakowe, ale kupiłam swoje ulubione pesto i jakoś tak wyszło, że postanowiłam spróbować jak to będzie jak dodam pesto do ciasta naleśnikowego. Wyszło pysznie i jak to w naleśnikach bywa, możemy dowolnie komponować składniki farszu- u mnie są przeróżne rzeczy w lodówce i zazwyczaj biorę to co mam. Kurki w styczniu sa możliwe, jeśli macie zamrożone 🙂 Ja nie miałam, ale kupiłam w Biedrze za 7 zł przed Świętami i jakoś o nich zapomniałam.Zrobiłam naleśniki w dwóch wersjach smakowych.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka 2 %
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 90 g pesto ( u mnie tylko pesto z Lidla Nonna Mia)
  • sól
  • olej do smażenia

farsz I:

  • kawałek surowego lub wędzonego łososia
  • pół szklanki mrożonych kurek
  • roszponka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól

farsz II:

  • 1 kulka mozarelli
  • parę sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • rukola

W misce mieszamy mąkę ze szczypta soli, dodajemy jajka, mleko i wodę a na końcu pesto. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie możemy rozmrozić kurki- ja je zalewam zimna wodą i od razu odsączam na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, smażymy około 4-5 minut a potem dorzucamy kawałki łososia, solimy i smażymy 2-3 minuty.

Patelnie smarujemy olejem ( smarujemy, bo ja leje odrobinę oleju i ręcznikiem papierowym rozsmarowuje go po całej powierzchni). Smażymy naleśniki. Z tych składników wyszło 6 dużych naleśników.

Na jednym naleśniku układamy rukolę, łososia z kurkami i zwijamy.

Na drugim naleśniku układamy mozzarellę, podgrzewamy w mikrofali, posypujemy rukolą, układamy kawałki suszonych pomidorów, zwijamy.

Naleśnika z łososiem w środku można skropić cytryną dla zniwelowania mdłej ryby 🙂 Można tez popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.

IMG_0224

IMG_0248

IMG_0249

 

IMG_0250

IMG_0251

6

5

3

2