bezglutelowe ciasteczka z amarantusem i żurawiną
Ciastka bez – mąki, jaj, masła i cukru ? Tak- 3 składnikowe, zdrowe, bez glutenu i do tego błyskawiczne 🙂
Cóż to ten amarantus?:)
Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu.Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych – wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek
23 listopada 2014 @ 17:20
Strona świadczy o ciekawych zagadnieniach, namawiam do dyskusji