bezglutelowe ciasteczka z amarantusem i żurawiną

amar6

Ciastka bez – mąki, jaj, masła i cukru ? Tak- 3 składnikowe, zdrowe, bez glutenu i do tego błyskawiczne 🙂

 

Cóż to ten amarantus?:)

Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu.Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
 
Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych – wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek

W Polsce dostępne są mąka, nasiona i popping, czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa które uzyje do wspomnianych ciasteczek 🙂

 

Składniki:

 

– 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

 

– 2 średnie banany

 

– garść suszonej żurawiny

 

amar1

 

Do ciastek można dodać jeśli ktoś lubi: miód, ziarna,ulubione suszone owoce
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni
Amarantusa mieszamy z rozgniecionymi widelcem- bananami i  całą żurawiną, Formujemy łyżką ciastka i pieczemy na papierze do pieczenia ( mi się skończył więc użyłam do pieczenia specjalnej maty silikonowej).

 

amar3amar5
Pieczemy 15 minut a potem cieszymy się zdrowiem na talerzu 🙂