bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Brzydko wygląda bo ktoś nie mógł się doczekać i zjadł 🙂 Nawet w formy nie wyjęte, pędziłam aby zrobić zdjęcie i jest jak jest 😛
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 kg śliwek ( ulena, węgierka)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąki przesiewamy z cynamonem i proszkiem, dodajemy cukier, masło, żółtko i śmietanę- zagniatamy ciasto. Foliujemy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Śliwki pozbawiamy pestek,krojąc je na połowę.
Formę około 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjęte z lodówki, lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, układamy śliwki, brzuszkami do dołu. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.