bezglutenowe ciasto ze śliwkami

 

IMG_3522

Brzydko wygląda bo ktoś nie mógł się doczekać i zjadł 🙂 Nawet w formy nie wyjęte, pędziłam aby zrobić zdjęcie i jest jak jest 😛

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 kg śliwek ( ulena, węgierka)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąki przesiewamy z cynamonem i proszkiem, dodajemy cukier, masło, żółtko i śmietanę- zagniatamy ciasto. Foliujemy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Śliwki pozbawiamy pestek,krojąc je na połowę.

Formę około 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjęte z lodówki, lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, układamy śliwki, brzuszkami do dołu. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

IMG_3523

IMG_3524

IMG_3526