bezglutenowe naleśniki z łososiem, szpinakiem, boczniakami i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym

3

Bardzo spontaniczny przepis, który powstał z tego co miałam w lodówce.Jeśli chodzi o naleśniki to od jakiegoś czasu robię je z mixu mąk firmy „Bezgluten” do naleśników, pierogów i makaronu. Wychodzą lepsze niż z tradycyjnej mąki pszennej a do tego są zdrowsze. Jeśli będziecie robić pszenne naleśniki usmażcie je po swojemu albo z mojego innego przepisu, który znajdziecie tu. Te bezglutenowe potrzebują dodania większej ilości płynów.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej do naleśników
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 200 g wędzonego łososia sałatkowego
  • garść boczniaków
  • 250 g serka ricotta
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego z kartonika lub z  butelki
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
  • olej

Na oleju podsmażamy pokrojone boczniaki.

Do mąki dodajemy jajo, wodę, mleko i odrobinę soli. Mieszamy starannie i odstawiamy.

W misce mieszamy ze sobą: kawałki łososia,szpinak, ricottę i boczniaki. Doprawiamy solą.

Smażymy naleśniki ok 4-5 sztuk na natłuszczonej olejem patelni.

Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy.Układamy w żaroodpornym naczyniu.Polewamy sosem ( sos pomidorowy, mascarpone, zioła i cukier) i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach, program „góra-dół”.

IMG_8929

IMG_8931

IMG_8933

IMG_8934

1

2

6

4

5