bezglutenowe naleśniki z łososiem, szpinakiem, boczniakami i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym
Bardzo spontaniczny przepis, który powstał z tego co miałam w lodówce.Jeśli chodzi o naleśniki to od jakiegoś czasu robię je z mixu mąk firmy „Bezgluten” do naleśników, pierogów i makaronu. Wychodzą lepsze niż z tradycyjnej mąki pszennej a do tego są zdrowsze. Jeśli będziecie robić pszenne naleśniki usmażcie je po swojemu albo z mojego innego przepisu, który znajdziecie tu. Te bezglutenowe potrzebują dodania większej ilości płynów.
Składniki:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej do naleśników
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- 200 g wędzonego łososia sałatkowego
- garść boczniaków
- 250 g serka ricotta
- 2 garście świeżego szpinaku baby
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego z kartonika lub z butelki
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
- olej
Na oleju podsmażamy pokrojone boczniaki.
Do mąki dodajemy jajo, wodę, mleko i odrobinę soli. Mieszamy starannie i odstawiamy.
W misce mieszamy ze sobą: kawałki łososia,szpinak, ricottę i boczniaki. Doprawiamy solą.
Smażymy naleśniki ok 4-5 sztuk na natłuszczonej olejem patelni.
Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy.Układamy w żaroodpornym naczyniu.Polewamy sosem ( sos pomidorowy, mascarpone, zioła i cukier) i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach, program „góra-dół”.