bezglutenowy quiche z kurczakiem,suszonymi pomidorami i ricottą
Dostałam zamówienie na coś wytrawnego, bez dodatku pszenicy. Mój serdeczny kolega Adrian, który u mnie zamawiał wymyślił quiche (czytaj kisz) – to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Ciasto zrobiłam z maki jaglanej z dodatkiem ziół i wyszło podobno smaczne 🙂
Składniki:
– 200 g maki jaglanej
– 100 g masła
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 2 łyżeczki wody
farsz:
– 1 pierś z kurczaka
– duży słoik suszonych pomidorów w zalewie
– 250 g sera ricotta
– 1 duża cebula
– 3 jajka
– pół szklanki śmietany 18 %
– sól
-pieprz
– olej
Zagniatamy ciasto i owijamy folią, na pół godziny ciasto powinno trafić do lodówki.
Kroimy na małe kawałki kurczaka i podsmażamy na łyżce oleju. To samo robimy z cebulą- siekamy i podsmażamy.
W misce mieszamy- kurczaka, ricottę, pokrojone w paseczki pomidory i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i zalewamy masą ( śmietana rozmieszana z jajkami) i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, kontrolując stopień podpieczenia quiche.