bezglutenowy quiche z kurczakiem,suszonymi pomidorami i ricottą

13

Dostałam zamówienie na coś wytrawnego, bez dodatku pszenicy. Mój serdeczny kolega Adrian, który u mnie zamawiał wymyślił quiche (czytaj kisz) – to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Ciasto zrobiłam z maki jaglanej z dodatkiem ziół i wyszło podobno smaczne 🙂

Składniki:

– 200 g maki jaglanej

– 100 g masła

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 jajko

– 2 łyżeczki wody

farsz:

– 1 pierś z kurczaka

– duży słoik suszonych pomidorów w zalewie

–  250 g sera ricotta

– 1 duża cebula

– 3 jajka

– pół szklanki śmietany 18 %

– sól

-pieprz

– olej

1

Zagniatamy ciasto i owijamy folią, na pół godziny ciasto powinno trafić do lodówki.

2

3

Kroimy na małe kawałki kurczaka i podsmażamy na łyżce oleju. To samo robimy z cebulą- siekamy i podsmażamy.

4

W misce mieszamy- kurczaka, ricottę, pokrojone w paseczki pomidory i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.

5

6

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.

8

 

Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i zalewamy masą ( śmietana rozmieszana z jajkami) i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, kontrolując stopień podpieczenia quiche.

9

10

7

11

12

15

14