beziki różane

6

Czasem się zdarza, że zostają nam białka jaj, gdy robiliśmy wypieki z samych żółtek np: faworki, creme brulle. Dobrym sposobem na wykorzystanie białek jest zrobienie bezy tudzież małych bezików. Postanowiłam zrobić beziki, gdyż dużych bez się już napiekłam i w tym tygodniu też będę piekła jedną na zamówienie.

Aby nie było nudno, postanowiłam zrobić beziki smakowe. Dodam wody różanej do masy białkowej, uwielbiam zapach dzikiej róży a zapomniałam że gdzieś na półce w kuchni leży ta cudowna, aromatyczna woda i czeka na wykorzystanie 🙂 Kupiłam ją, gdy robiłam sernik pistacjowy, wtedy niestety zdominowała smak orzechów. Wodę możecie kupić w markecie na dziale z żywnością orientalną lub w sklepach „Kuchnie Świata” koszt około 7 zł za butelkę.

Beziki są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają tylko odrobinę cierpliwości, gdyż około godziny muszą się suszyć w piekarniku. Mogą być spożywane zarówno same, jak i dodawane do deserów – w całości lub pokruszone.

Składniki:

– 4 białka jaj

– 200 g cukru

– 2 łyżki wody różanej

opcjonalnie- barwnik różowy i fioletowy

Ubijamy na sztywno białka, gdy masa będzie sztywniała dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier się połączy z białkami i masa będzie błyszcząca, tj około 5-7 minut. Pod koniec wlewamy wodę różaną.

Wkładamy masę białkową do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe bezy. 1/3 masy zabarwiłam na różowo- jeśli macie barwniki, można się bawić kolorami, koszt barwnika to około 10 zł na allegro. Pieczemy 1 h w temperaturze 100 stopni.

 1

2

3

4

5

7

10

9

12