bezy kawowe z kremem kawowo-czekoladowym

2

Tak w kółko- abo zostają mi białka albo żółtka i przepis goni przepis 🙂 Dziś mam nadprogramowe 4 białka i robię beziki o smaku kawy przełożone kremem czekoladowym 🙂 Delikatna, chrupiąca beza a w środku kremowy, mocno czekoladowy krem- bezy rozpływają się w ustach.

Jeśli chcecie aby bezy zagościły u Was na stałe, lepiej zaopatrzcie się w szprycę. Nie kosztuje dużo, a można wyczarować piękne konstrukcję 🙂 Ja użyłam worka silikonowego oraz końcówki Wiltona 1M.

Składniki:

  • 4 białka jaj ( średniej wielkości)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ryżowego

krem:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru-pudru

Białka ubijamy na sztywno, w międzyczasie stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy kawę, mąkę i ocet. Masa ma być zwarta, lekko błyszcząca i ciągnąca.

Nagrzewamy piekarnik na 120 stopni.

Bezę wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Wyciskamy beziki- 4-5 cm długości.

Pieczemy 90 minut. Najlepiej po tym czasie zostawić bezy w piekarniku na noc aby dobrze przyschły, Jeśli nie mamy na to czasu, wystarczy aż ostygną i można je przekładać kremem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. dodajemy kawę, aby rozpuściła się w czekoladzie.

Ubijamy śmietanę z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i przestudzoną czekoladę z kawą.

Krem przekładamy do worka cukierniczego z tą sama końcówką co do bezy.

Na ostudzoną bezę wyciskamy krem i przykrywamy drugą bezą.

Rada: Bezy nie można wkładać do lodówki, namięknie i nie będzie chrupiąca tylko ciągnąca. Bezy można trzymać do 2 dni w temperaturze pokojowej, a raczej chodzi o krem. Suche bezy bez kremu są świeże dużo dłużej.

IMG_9139

IMG_9140

IMG_9143

IMG_9141

7

6

1

7