biszkopt z budyniem, wiśniami i galaretką

5

Ciasto zdecydowanie na lato- lekkie,owocowe i do tego zimna, orzeźwiająca galaretka 😉 Z powodu braku czasu wyszło tak, że ciasto robiłam przez 3 dni na raty 🙁 Biszkopt był juz trochę suchy ale mimo to ciasto jest pyszne 🙂

Składniki:

– 3 jajka

– 1/2 szklanki cukru

– 5 kopiastych łyżek mąki pszennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 budynie waniliowe

– 0,5 l mleka

– 500 g wydrylowanych wiśni

– 1/2 opakowania żel-fixu

– 3 łyżki cukru do wiśni

– 2 galaretki wiśniowe

Rozpuszczamy galaretki w 2,5 szklanki wrzącej wody i odstawiamy aby lekko stężały.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dalej mieszamy.Mąki przesiewamy i po łyżce dodajemy do piany, delikatnie mieszając.

Formę 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy około 35 minut w 165 stopniach. Biszkopt studzimy.

Robimy budyń i odstawiamy do ostudzenia.

Wiśnie wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i żel-fix. Gotujemy około 10 minut.

Biszkopt wyjmujemy z formy, odklejamy papier do pieczenia i ciasto ponownie wkładamy do tortownicy, zaciskamy obręcz. Na biszkopt wylewamy budyń i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Na budyń wykładamy zżelowane wiśnie i zalewamy tężniejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 1,5-2 h do lodówki.

1

2

3

4