biszkopt z budyniem, wiśniami i galaretką
Ciasto zdecydowanie na lato- lekkie,owocowe i do tego zimna, orzeźwiająca galaretka 😉 Z powodu braku czasu wyszło tak, że ciasto robiłam przez 3 dni na raty 🙁 Biszkopt był juz trochę suchy ale mimo to ciasto jest pyszne 🙂
Składniki:
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 budynie waniliowe
– 0,5 l mleka
– 500 g wydrylowanych wiśni
– 1/2 opakowania żel-fixu
– 3 łyżki cukru do wiśni
– 2 galaretki wiśniowe
Rozpuszczamy galaretki w 2,5 szklanki wrzącej wody i odstawiamy aby lekko stężały.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dalej mieszamy.Mąki przesiewamy i po łyżce dodajemy do piany, delikatnie mieszając.
Formę 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy około 35 minut w 165 stopniach. Biszkopt studzimy.
Robimy budyń i odstawiamy do ostudzenia.
Wiśnie wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i żel-fix. Gotujemy około 10 minut.
Biszkopt wyjmujemy z formy, odklejamy papier do pieczenia i ciasto ponownie wkładamy do tortownicy, zaciskamy obręcz. Na biszkopt wylewamy budyń i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Na budyń wykładamy zżelowane wiśnie i zalewamy tężniejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 1,5-2 h do lodówki.