blok czekoladowy

blok2

 

Blok czekoladowy- czyż nie był to smak dzieciństwa? 🙂 Często robię na Święta, dziś zrobiłam na prośbę kolegi który jest na diecie hehe 🙂

 

Szybko się robi, szybko się zjada, szybko się tyje 🙂

 

Za oknem zimno,za oknem źle- czas na czekoladową rozpustę do kawy

 

Kakao – zawiera bardzo dużo mikroelementów i minerałów, mających leczniczą moc,potrafi regenerować komórki, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza wytwarzanie i uwalnianie wolnych rodników oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem.Uszczelnia naczynia krwionośne, chroni serce i zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi. Poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole oraz flawonoidy. Dodatkowo kakao zawiera fenyloetyloaminę, która wywołuje stan zakochania: lekko pobudza, wprawia w euforię i powoduje poczucie uniesienia.

 

Składniki:

 

– małe opakowanie masła roślinnego ( 250 g)

– 3 szklanki mleka w proszku

– 1 szklanka cukru

– pół szklanki wody

– 3 łyżki kakao

– 15 szt herbatników

 

W garnku roztopić masełko, dodać cukier, mieszać około minuty, dodać wodę i kakao. Studzimy i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy pokruszone herbatniki i znowu mieszamy.

 

Wylewam masę do foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiam na 3 h do lodówki 🙂

blok 1