bób z tartą bułką, skórką z cytryny i miętą
Bób- dla mnie śmieszny temat, o tyle że lubię go ale bardzo rzadko go jem. W sezonie bób u mnie w kuchni gości codziennie, ale nie ja go kupuje i nie ja go zjadam. Wiem, że fanów bobu jest tyle co fanów placków ziemniaczanych, więc zrobimy coś z niego 🙂 Początkowo myślałam o plackach czy kremie z bobu, ale powiem szczerze, że obierać go w takich ilościach mi się nie chce, więc ugotuje go w tradycyjny sposób – połowę zjem ot tak po prostu a drugą połowę poleje tartą bułką, tak jak kalafiora. Dodatek cytryny i mięty nieco orzeźwi mączysty i trochę mdły bób. Proste danie, a na pewno Was ucieszy 🙂
Bób-ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego.Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.Gotowany bób w 100 g zawiera nie mało, bo aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html