boeuf strogonow light

5

Staram się odchudzać niektóre potrawy, aby dopasować je do swojej diety. Wołowinę bardzo lubię, aczkolwiek staram się jeść czerwone mięso sporadycznie. Odchudzę dziś znana potrawę z wołowiny czyli boeuf strogonow. Odpuszczę sobie cebulę, smażenie pieczarek i zasmażkę z mąki,zastąpię połowę mięsa wołowego chudszym mięsem z polędwicy wieprzowej.Uduszę mięso z pieczarkami i lekko zabielę śmietaną 18 %.Najchętniej zjadłabym to mięsko z kopytkami, ale nie mogłam się oprzeć i kupiłam pampuchy czyli pyzy drożdżowe, robione na parze – będą idealnie pasowały do tego dania.

Składniki:

– 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w paseczki

– 300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paseczki

– 250 g pieczarek

– 2 łyżki śmietany 18 %

– olej

– sól

– pieprz

– kostka bulionowa

– liść laurowy

– 2 ziela angielskie

– 4 pampuchy drożdżowe ( do kupienia w sklepach)

Na oleju podsmażamy mięso, po 5 minutach wlewamy 0,5 l wody i dusimy pod pokrywką. Wrzucamy liść laurowy, ziele i kostkę bulionową, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i gotujemy, najpierw 15 minut pod przykryciem a potem już bez pokrywki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Wyjmujemy liść laurowy i ziele.Podajemy z parowanymi pampuchami lub kopytkami.

1

 

3