brownie bez mąki

9

Chyba napiekłam więcej ciast przed Świętami, niż będę piekła na Święta 🙂  Wszystko dla Was 🙂

Śmieszne jest to, że postanowiłam zrobić brownie, bo…miałam w lodówce świeże truskawki 🙂 Zanim ktoś mnie nazwie burżujką – truskawki kupiłam po bardzo promocyjnej cenie 2 zł za 250 g, na niezłej przecenie. Myślałam co z nimi zrobić i wymyśliłam że pięknie będą się prezentowały oblane czekoladą na cieście czekoladowym i tak piecze się właśnie brownie. Przepis na brownie zawsze biorę od mojej ulubionej Nigelli Lawson, co prawda, nie robię często tego ciasta, ale zawsze jak już mam po nie sięgnąć to wybieram przepisy Nigelli, bo są najlepsze 🙂 To ciasto jest wyjątkowe, bo całkowicie bez mąki.

oryginalny przepis Nigelli: http://www.nigella.com/recipes/view/flourless-chocolate-brownies-with-hot-chocolate-sauce-22

 

Składniki:

– 225 gorzkiej czekolady

– 225 masła

– 150 g cukru

–  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

– 3 jajka

– 150 g mielonych migdałów

 

Czekoladę i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej, gdy czekolada nieco ostygnie dodajemy cukier, wanilię, jajka i migdały. W oryginalnym przepisie Nigella dorzuca jeszcze orzechy włoskie, ale ja z nich zrezygnowałam, gdyż podam brownie z truskawkami.

1

3

4

5

Wykładamy masę na formę prostokątną ok. 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 25 min w 170 stopniach.

Udekorowałam ciasto truskawkami maczanymi w gorzkiej, roztopionej czekoladzie 🙂

7

10

 

11