Bruschetta z pomidorami
Bruschetta to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Powiem szczerze, że jest to idealna przekąska na gorące dni. Bardzo proste danie, ale też bardzo wciągające- uwierzcie mi, ciężko jest poprzestać na 2,3 kromkach 🙂 Jeśli nie chce się Wam stać przy garach przy ponad 30 stopniach za oknem jest to idealne rozwiązanie na śniadanie czy kolacje. Robiłam bruschetty wiele razy i za każdym razem jestem zdziwiona jak tak prosta w przygotowaniu rzecz może być tak dobra. Oczywiście podstawą są dobre, dojrzałe pomidory- kupujcie je na bazarach od „chłopa”, te z marketu są często z importu i pryskane. Świetne sprawdzą się tu pomidory malinowe 🙂 Sprawdzam czy pomidor jest dobry wąchając czy pachnie, jak nie pachnie – odkładam.
Składniki:
– 10 kromek pieczywa tostowego
– 2-3 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– bazylia
– sól
– pieprz
– oliwa
Przygotowujemy pomidory- sparzamy je wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.Kroimy w drobną kostkę, pestek się pozbywamy w miarę możliwości – są niestrawne i rozwadniają zanadto pieczywo. Wkładamy pokrojone pomidory do miseczki.
Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej grillową) i układamy na niej kromki pieczywa skropione oliwą. Opiekamy około 1-2 minut na każdej ze stron, aż się lekko przyrumienią.
Obieramy czosnek i smarujemy nim kromki pieczywa z jednej strony.
Na grzankach układamy pokrojone pomidory, posypujemy solą, pieprzem i pokrojoną drobno bazylią.