buchty nadziewane konfiturą z płatków róży

buchty0

Buchty to czeskie słodkie, drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami.Jak dla mnie przypominają po upieczeniu żółwia 🙂

 

Ciasto drożdżowe zawsze stanowiło dla mnie wyzwanie i w sumie nic się nie zmieniło- brak mi cierpliwości aby czekać aż ciasto wyrośnie 🙂 w ogóle nie lubię na nic czekać 🙂

Podeszłam do tematu bo akurat w kuchni robiłam 2 inne potrawy i w tak zwanym międzyczasie mogłam sobie pozwolić aby ciasto odpoczęło 1,5 h bez uszczerbku na mojej psychice.

 

Za oknem wymarzona pogoda na pałaszowanie ciepłych drożdżówek ze słodkim nadzieniem- a nadzienie jest zacne- konfitura z płatków róż którą przywiozłam z Egiptu 🙂

 

Dzika róża– jej owoce są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie.Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych.

 

przepis zaczerpnęłam ze strony „Moje wypieki”

 

 

Składniki:

– 0,5 kg mąki

– 20 g świeżych drożdży

– 270 – 300 ml mleka

– 60 g masła, roztopionego

– 1 małe jajko

– 2,5 łyżki cukru

– 1/4 łyżeczki soli

– skórka otarta z jednej cytryny

– ulubione konfitury

– 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania

– cukier puder do oprószenia

 

Drożdże rozczynić w 4 łyżkach ciepłego mleka.Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

 

buchty1

Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem-pudrem 🙂

 

buchty2 buchty3 buchty4