buchty nadziewane konfiturą z płatków róży
Buchty to czeskie słodkie, drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami.Jak dla mnie przypominają po upieczeniu żółwia 🙂
Ciasto drożdżowe zawsze stanowiło dla mnie wyzwanie i w sumie nic się nie zmieniło- brak mi cierpliwości aby czekać aż ciasto wyrośnie 🙂 w ogóle nie lubię na nic czekać 🙂
Podeszłam do tematu bo akurat w kuchni robiłam 2 inne potrawy i w tak zwanym międzyczasie mogłam sobie pozwolić aby ciasto odpoczęło 1,5 h bez uszczerbku na mojej psychice.
Za oknem wymarzona pogoda na pałaszowanie ciepłych drożdżówek ze słodkim nadzieniem- a nadzienie jest zacne- konfitura z płatków róż którą przywiozłam z Egiptu 🙂
Dzika róża– jej owoce są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie.Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych.
przepis zaczerpnęłam ze strony „Moje wypieki”
Składniki:
– 0,5 kg mąki
– 20 g świeżych drożdży
– 270 – 300 ml mleka
– 60 g masła, roztopionego
– 1 małe jajko
– 2,5 łyżki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– skórka otarta z jednej cytryny
– ulubione konfitury
– 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
– cukier puder do oprószenia
Drożdże rozczynić w 4 łyżkach ciepłego mleka.Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem-pudrem 🙂