budyń śmietankowy

5Nie każdy ma czas piec chleb i robić swoje masło w domu ale zrobienie swojego budyniu, nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Mi zajęło 7 minut 🙂 Tyle samo co zrobiony z papierka.Ten z papierka nie ma szkodliwych dodatków E..itd tyle, że ma dodatek aromatu, a w domowym budyniu to Wy decydujecie co dodacie , jaki smak zrobicie i zawsze będzie to naturalny aromat 🙂

Zrobiłam naturalny, śmietankowy budyń. Można dodać: kakao,sok z cytryny, wanilię, domowy gęsty sok np. malinowy i powstanie zupełnie nowy smak. Zawsze bazą jest mleko, żółtka i mąka ziemniaczana.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36 %
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko podgrzewam w garnku. W tym czasie do śmietanki dodaje żółtka, cukier i mąkę. Mieszam starannie, aby nie było grudek. Do gorącego, ale nie gotującego się mleka wlewam masę śmietanową i mieszam rózgą, aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.

Jeśli chcecie zrobić smak czekoladowy, zastąpcie śmietankę mlekiem i dosypcie łyżkę kakao.

IMG_9129

1

2

3

4