bułeczki drożdżowe nadziane bitą śmietaną i rabarbarem

 IMG_5912

 

Drożdży w domu mam 5 opakowań 🙂 Nie to, że jestem kolekcjonerem, po prostu planowałam sporo wypieków na święta, ale nie miałam czasu ich zrobić. Czas się zreflektować 🙂  Wymyśliłam sobie cudne małe bułeczki pięknie wyrośnięte nadziene kwaskowym dżemem i słodką śmietanką. Byłam kiedyś w Dublinie i w tamtejszym Lidlu sprzedawali takie małe pączki nadziane bitą śmietaną – coś wspaniałego.Przywoziłam do Polski parę opakowań i mroziłam. Chciałabym choć trochę sobie ten smak przypomnieć jednocześnie podkręcając smak rabarbarem.Widziałam już rabarbar na bazarze, ale po zawrotnej cenie, poczekam na sezon i wtedy będzie szaleństwo, na razie skorzystam z przetworów 🙂

Składniki:

– 500 g mąki

– 1/2 szklanki mleka

– 50 g drożdży

– 1/4 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1/2 kostki masła

– 1 żółtko do posmarowania

– pół słoika dżemu z rabarbaru

– 250 ml śmietanki 36 % + 1 łyżka cukru-pudru

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Do reszty cukru dodać jajka i wymieszać.

Mleko podgrzać z masłem.

Do mąki dodać jajka z cukrem,mleko z masłem, drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie.

IMG_5904

Cisto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 h.

Z ciasta formujemy małe kulki, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem wierzch bułeczek i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.

IMG_5905

W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z 1 łyżką cukru-pudru.

IMG_5908

Teraz będzie operacja która wymaga sprzętu – trzeba się zapatrzyć się w szprycę lub worek cukierniczy ( do kupienia na allegro) oraz długą tylkę do nadziewania pączków- ja mam firmy Wilton nr. 230. Koszt takiej tylki to około 15 zł. Szprycę można kupić w większym markecie za około 10 zł.

IMG_5907

IMG_5909

Ostudzone bułeczki nadziewamy najpierw dżemem rabarbarowym a potem bitą śmietaną. Do szprycy czy worka cukierniczego wkładamy dżem.Z boku bułeczki robimy końcówką szprycy/tylki dziurkę i wstrzykujemy na wyczucie dżem. Nie za wiele, bo musi się nam zmieścić jeszcze tam trochę śmietany 🙂

IMG_5910

IMG_5913