burritos w sałacie

1

Burritos to danie kuchni meksykańskiej.Składa się ono z pszenicznej tortilli, która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem i tortilla jest mniejsza. W Stanach Zjednoczonych, nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana.

źródło: wikipedia

Dziś zaproponuje Wam odchudzoną wersję tego dania. Zamiast tortilli będzie sałata 🙂 Przepis lekko zmodyfikowałam, ale oryginał znalazłam tu: niskokaloryczne burritos w liściach sałaty. 

Porcja ma 150 kcal.

Składniki:

  • pierś z kurczaka ( 1 duża pojedyncza lub mała podwójna)
  • pół opakowania przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • parę liści sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • czerwona lub czarna fasola z puszki
  • pół szklanki kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • jogurt naturalny
  •  świeża kolendra

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. posypujemy przyprawą i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy kukurydzę, fasolę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Dusimy całość parę minut.

Sałatę myjemy, osuszamy, bierzemy dwa liście i nakładamy trochę farszu. Polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy kolendrą.

IMG_9893

IMG_9906

IMG_9907

4

5

3

2