cannelloni z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym

canneloni

Klasyk kuchni włoskiej oraz bardziej wyrafinowany sposób podania makaronu 🙂

Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewamy mielonym mięsem, polewany sosem pomidorowym lub beszamelowym.

Tak na prawdę makaron można nafaszerować dowolnymi składnikami, najczęściej daje niewykorzystane warzywa, które zalegają w lodówce czy na parapecie 🙂

Składniki :

( dla 2 osób)

– 6 rolek makaronu cannelloni

– kartonik sosu pomidorowego

– 1 średnia cebula

– 2 ząbki czosnku

– pół cukinii

– 1  pojedyncza pierś z kurczaka

– 3 pieczarki

– 2 łyżki śmietany 18 %

– parmezan lub żółty ser do posypania

– masło, olej

– sól, pieprz

– listki bazylii

Pierś z kurczaka myje, kroje w bardzo drobna kosteczkę i smażę na 1 łyżce oleju, solę.

Warzywa ( pieczarki, cukinia) myje, kroje w małą kostkę i podduszam w garnku na 1 łyżce masła, solę.

Na patelni podsmażam cebulę ( 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka oleju) i dodaje zmiażdżony czosnek, po 2 minutach wlewam sos pomidorowy, mieszam i gotuje około 5 minut, doprawiam pieprzem.

Makaron gotuje w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelewam zimna wodą i delikatnie polewam oliwą, żeby się nie sklejały.

Podduszone warzywa łączę z kurczakiem na patelni i zalewam połową przygotowanego sosu pomidorowego – mieszam i smażę wszystko, aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.Smakujemy i doprawiamy, jeśli potrzeba.

Napełniam makaron farszem z patelni i układam w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

Pozostałą połowę sosu pomidorowego łączymy ze śmietaną i polewamy cannelloni, wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Wyjmujemy gorące naczynie i posypujemy cannelloni serem i listkami bazylii.