caramel brownie tower

8

Ciasta nie tylko muszą smakować, najpierw muszą apetycznie wyglądać – dlatego robię to cudnie ciasto, dostępne w sieci kawiarni Coffee heven. Połączenie ciasta czekoladowego, karmelu, orzeszków i białej masy z mascarpone wygląda i smakuję obłędnie. Nie chce za wiele zmieniać w przepisie, który znalazłam na stylowi.pl, ale na pewno zmniejszę ilość cukru 🙂

Składniki:

brownie:

 -200 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
– 3 jajka
– 180 g drobnego cukru lub cukru pudru
– 120 g mąki

masa karmelowa:

– 1/3 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru
– 2 szklanki mleka w proszku
– 100 g solonych orzeszków ziemnych
– 250 g sera mascarpone

– 100 g serka białego, kremowego

karmel:

– 1/3 kostki masła
– 1/3 szklanki cukru
– 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

wierzch:

– 100 orzeszków ziemnych solonych

Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie łączymy z przesianą mąką. Masę wylewamy do tortownicy wcześniej posmarowanej masłem i wyłożonej na dole papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach.

2

5

Masło podgrzewamy w rondelku z grubym dnem z  cukrem przez 10 minut. Gdy cukier zbrązowieje wlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Studzimy i do jeszcze ciepłego karmelu wsypujemy mleko w proszku, miksujemy na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych mielimy niezbyt drobno w blenderze i  dodajemy do ostudzonej masy karmelowej, na koniec dodajemy mascarpone.

3

4

Uwaga: Orzeszki prażymy na suchej patelni albo w piekarniku przez około 10 minut ( 160 stopni).

1

Karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej, a gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.

Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na 2 blaty. Dolny blat smarujemy białą masą karmelową, przykrywamy odłożonym blatem i smarujemy drugą połową masy karmelowej, posypujemy orzeszkami  i polewamy polewą karmelową. 2-3 h powinno ciasto poleżeć w lodówce.

6

7

12

13

10