carpaccio z kalarepy z serem halloumi
Kalarepa to bardzo zdrowe warzywo i niedoceniane. Pamiętam jak bulwy kalarepy rosły na grządkach u mojej babci. Wyrwane prosto z ogródka, pokrojone w plasterki i tylko posypane solą, to był przysmak.Taka przekąska będzie idealna dla osób na diecie czy dzieci jako świetna alternatywa dla chipsów.
Carpaccio to danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.To również cienko krojone warzywa.Carpaccio zazwyczaj polewa się oliwą i sokiem z cytryny.
Kalarepa – należy razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem – do rodziny warzyw kapustnych, którą łączą izotiocyjany i indole – związki chroniące przed rozwojem nowotworów.Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe.Izotiocyjany i indole znajdujace się w tej bulwie wykazują także działanie grzybo- i bakteriobójcze.Kalarepa jest również źródłem luteiny – substancji, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Luteina to żółty barwnik (w niektórych warzywach maskowany jest przez zielony barwnik roślinny – chlorofil), który w największej ilości gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za prawidłowy proces widzenia. Chroni także oko przed promieniowaniem UVA i UVB.Kalarepę powinny włączyć do diety osoby odchudzające się. Kalarepa jest niskokaloryczna (27 kcal/100 g) i można ją podgryzać zamiast słodyczy lub niezdrowych chipsów. Poza tym zawiera błonnik, który jest nieodłącznym elementem diety odchudzającej.
Wartości odżywcze kalarepy surowej/gotowanej (w 100 g)
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna – 0.400/0.390 mg
Witamina B6 – 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy – 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K – 0.1/0.1 µg
Żelazo – 0.40/0.40 mg
Magnez – 19/19 mg
Fosfor – 46/45 mg
Potas – 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk – 0.03/0.31 mg
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
- 1 średnia kalarepa
- ser halloumi (1/3 opakowania)
- natka pietruszki do posypania
- sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz grubo mielony
Kalarepkę myjemy, nożykiem odcinamy pędy. Przy pomocy ostrego noża lub gondoli do warzyw kroimy kalarepę na cieniutkie plasterki. Najlepiej takie, przez które widać Kraków 🙂
Układamy plasterki- jeden na drugim na talerzu.
Przy pomocy obieraczki do warzyw ścinamy paseczki sera i układamy na kalarepie. Polewamy sosem i posypujemy natką.