chałwa sezamowa z orzechami
Do zrobienia domowej chałwy skłonił mnie program w tv.Chyba w telewizji śniadaniowej mówili że to takie proste i spróbowałam 🙂 Minimum pracy, minimum składników i co ważne przy chałwie – mega słodkości, sami regulujecie jej słodkość. Ja cukier zastąpiłam zdrowym miodem akacjowym i wyszła na prawdę przepyszna.
Sezam, choć kaloryczny jest bardzo zdrowy a o jego właściwościach pisałam przy okazji przepisu na sezamki 🙂
Składniki:
- 300 g sezamu
- 3 łyżki czubate miodu akacjowego
- garść orzechów ( u mnie arachidowe)
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy przez parę minut, uważając aby nie przypalić, co 10-15 sekund mieszamy lub energicznie potrząsamy patelnią. Sezam zrobi się szklisty i zacznie wydobywać się z niego aromat. Ciepły, uprażony sezam przesypujemy w dwóch partiach do blendera kielichowego i mielimy aż powstanie pasta.Ważne, aby nasiona były zmielone na gładko, ja w czasie mielenia jeszcze potrząsam kielichem.
Przesypujemy sezam do miski, dodajemy miód i mielimy dalej przy pomocy ręcznego blendera. Można tez pastę zostawić w blenderze kielichowym i tam dodać miód.
Podprażamy orzechy na suchej patelni i też dodajemy do masy, wszystko mieszamy ze sobą.
Do małej keksówki, wyłożonej folią spożywczą wykładamy chałwę, dociskamy łyżką i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Wyjmujemy, kroimy i pałaszujemy.
7 listopada 2016 @ 20:14
Uwielbiam chałwę! Muszę w końcu spróbować zrobić sama 🙂