chałwa sezamowa z orzechami

4

Do zrobienia domowej chałwy skłonił mnie program w tv.Chyba w telewizji śniadaniowej mówili że to takie proste i spróbowałam 🙂 Minimum pracy, minimum składników i co ważne przy chałwie – mega słodkości, sami regulujecie jej słodkość. Ja cukier zastąpiłam zdrowym miodem akacjowym i wyszła na prawdę przepyszna.

Sezam, choć kaloryczny jest bardzo zdrowy a o jego właściwościach pisałam przy okazji przepisu na sezamki 🙂

Składniki:

  • 300 g sezamu
  • 3 łyżki czubate miodu akacjowego
  • garść orzechów ( u mnie arachidowe)

Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy przez parę minut, uważając aby nie przypalić, co 10-15 sekund mieszamy lub energicznie potrząsamy patelnią. Sezam zrobi się szklisty i zacznie wydobywać się z niego aromat. Ciepły, uprażony sezam przesypujemy w dwóch partiach do blendera kielichowego i mielimy aż powstanie pasta.Ważne, aby nasiona były zmielone na gładko, ja w czasie mielenia jeszcze potrząsam kielichem.

Przesypujemy sezam do miski, dodajemy miód i mielimy dalej przy pomocy ręcznego blendera. Można tez pastę zostawić w blenderze kielichowym i tam dodać miód.

Podprażamy orzechy na suchej patelni i też dodajemy do masy, wszystko mieszamy ze sobą.

Do małej keksówki, wyłożonej folią spożywczą wykładamy chałwę, dociskamy łyżką i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Wyjmujemy, kroimy i pałaszujemy.

1

 

2

 

3

 

5