chińskie pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
W końcu potrawa gotowana na parze 🙂 Ale spokojnie, jeśli nie macie parowaru to nic nie szkodzi. Można ugotować na parze na wiele sposobów 🙂 Można na garnku z gotująca wodą ustawić sitko i przykryć pokrywką. Można kupić za 12 zł bambusowy koszyk do gotowania na parze, też do ustawiania nad garnkiem, albo kupić parowar.
Swojego czasu szukałam nowych smaków w rejonach mojej pracy. Chińszczyzna się przejadła,tz. „domowe obiady” okazały się być pełne sody a ja miałam tyle pracy w pracy, ze nie miałam czasu codziennie sobie ugotować do roboty. Otworzyła się niedaleko buda z pierożkami na parze. Tybetańska knajpka momo smak.Zdrowe, lekkie pierożki z nadzieniem podbiły moje i nie tylko moje serce. Koledzy z pracy zamawiali i wszystkim bardzo smakowało.
Spróbowałam odtworzyć przepis, poszperałam w necie i znalazłam idealny 🙂 Przepis z którego korzystałam:chińskie pierożki
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
farsz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g krewetek
- 2 łyżki tartego świeżego imbiru
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- świeżo mielony pieprz
sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżki tartego imbiru
- 1 łyżeczka sezamu