chińskie pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami

1

W końcu potrawa gotowana na parze 🙂 Ale spokojnie, jeśli nie macie parowaru to nic nie szkodzi. Można ugotować na parze na wiele sposobów 🙂 Można na garnku z gotująca wodą ustawić sitko i przykryć pokrywką. Można kupić za 12 zł bambusowy koszyk do gotowania na parze, też do ustawiania nad garnkiem, albo kupić parowar.

Swojego czasu szukałam nowych smaków w rejonach mojej pracy. Chińszczyzna się przejadła,tz. „domowe obiady” okazały się być pełne sody a ja miałam tyle pracy w pracy, ze nie miałam czasu codziennie sobie ugotować do roboty. Otworzyła się niedaleko buda z pierożkami na parze. Tybetańska knajpka momo smak.Zdrowe, lekkie pierożki z nadzieniem podbiły moje i nie tylko moje serce. Koledzy z pracy zamawiali i wszystkim bardzo smakowało.

Spróbowałam odtworzyć przepis, poszperałam w necie i znalazłam idealny 🙂 Przepis z którego korzystałam:chińskie pierożki

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

farsz:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g krewetek
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • świeżo mielony pieprz

sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka sezamu
Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Zamrożone krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i  drobno siekamy,mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.
 
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta.
 
Bierzemy w dłoń krążek ciasta, lekko rozciągamy, kładziemy łyżeczkę farszu i zwilżamy brzegi ciasta wodą i zlepiamy pierożek, falbanką do góry
 
Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku lub w parowarze, ewentualnie na sitku.
 
Pierożki jemy uprzednio maczając je w przygotowanym sosie.
IMG_0277
IMG_0278
IMG_0279
IMG_0281
IMG_0283
IMG_0282
IMG_0284
2
3
4
IMG_0293