chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

1

Dlaczego zdecydowałam się na chleb bezglutenowy? Moja mama postanowiła przejść na dietę bezglutenową, gdyż pogorszył się stan Jej zdrowia i zauważyła, że źle się czuje po spożyciu większości pokarmów które jadała do tej pory. Wiadomo, że głównie był to chleb, makaron i produkty mączne. Podejrzenie padło na gluten 🙂 W weekend wybrałyśmy się na bazar, gdzie można kupić zdrową żywność i zaopatrzyłam się w różnego rodzaju mąki. W większości polskich domów jada się chleb i jego właśnie mamie najbardziej brakuje.W sklepie można dostać 5 kromek chleba bezglutenowego za 16 zł. Patrząc na ceny współczuje osobom które nie tolerują glutenu. Ceny gotowych dań jak i półproduktów są moim zdaniem wygórowane. Może to kwestia tego, iż stosunkowo od niedawna mówi się o szkodliwym wpływie glutenu i rynek tych produktów jest cały czas niszą do zagospodarowania..nie wiem.Postanowiłam upiec chleb, a że robię go pierwszy raz jestem wielce ciekawa co z tego wyjdzie 🙂 Po upieczeniu stwierdzam, że jest na prawdę dobry, mama się zajada a to dobry znak 🙂

przykładowo:

1 kg mąki z amarantusa 14 zł

500 g mąki gryczanej 9 zł

500 g mąki kokosowej 11 zł

zmodyfikowałam przepis ze strony: PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 120 g mąki amarantusowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżki soli
  • 1, 5 łyżki cukru
  • 550 ml ciepłej wody
  • pół szklanki ziaren słonecznika

Mieszamy ze sobą mąki i dodajemy do nich ziarna słonecznika.

Do miseczki wsypujemy cukier, sól i drożdże.Zalewamy to ciepłą wodą, mieszamy i dodajemy do mieszaniny mąkowej.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z nakładką do ugniatania ciasta drożdżowego (hak).

Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Formę keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką gryczaną, przekładamy ciasto chlebowe do formy i pieczemy 35 minut w 220 stopniach (góra-dół), a potem 15 minut w 210 stopniach (dół). Oczywiście nadzorujcie stopnień podpieczenia, każdy piekarnik jest inny.

Po upieczeniu można posmarować wierzch białkiem jaja kurzego i posypać ziarnami słonecznika.

IMG_8626

IMG_8633

IMG_8634

2

3

4

5

6

7