chleb z suszonymi pomidorami
Oczywiście bezglutenowy chleb ale chcąc dodać mu smaku dodałam suszone pomidory.
Bazą był przepis z tej strony :przepis zmodyfikowałam go o dodanie pomidorów i wyeliminowałam ziarna.
Składniki:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 25 g drożdży
- 550 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżki siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżka czarnego sezamu
- słoiczek suszonych pomidorów z zalewy
Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże i wodę a na końcu pokrojone pomidory.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie dużą blachę keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką, wylewamy ciasto do formy i smarujemy olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut aby jeszcze podrosło.
Pieczemy w 230 stopniach przez około 50 minut.