chleb z suszonymi pomidorami

IMG_0893

 

Oczywiście bezglutenowy chleb ale chcąc dodać mu smaku dodałam suszone pomidory.

Bazą był przepis z tej strony :przepis   zmodyfikowałam go o dodanie pomidorów i wyeliminowałam ziarna.

Składniki:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
  • 550 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • słoiczek suszonych pomidorów z zalewy

Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże i wodę a na końcu pokrojone pomidory.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie dużą blachę keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką, wylewamy ciasto do formy i smarujemy olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut aby jeszcze podrosło.

Pieczemy w 230 stopniach przez około 50 minut.

IMG_0897

IMG_0896

IMG_0894