chłopski garnek z brązową soczewicą, warzywami, podgrzybkami i kiełbasą
Początkowo w tym garnku miał być gęsta zupa, ale w trakcie gotowania tak zgęstniała, że zrobiło się danie jednogarnkowe 🙂 Szukałam pomysłu co zrobić z brązową soczewicą, którą kupiłam jakiś czas temu, pewnie miałam wtedy inny plan na jej wykorzystanie skoro ją kupiłam, skoro plan wyparował a została soczewica to udusiłam ją w grzybowym bulionie, dodałam warzywa, grzyby i podsmażoną kiełbaskę lisiecką.Taki kubełek rozmaitości 🙂
Soczewica – zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.Soczewica jest pomocna również w leczeniu anemii –zawiera bowiem w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.Ponadto soczewica jest bogata w witaminy z grupy B – substancje, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego, którego właściwe działanie jest niezbędne do przetrwania trudów odchudzania.Ma niski indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1, 80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.
19 marca 2015 @ 23:01
Zazdroszczę Wam, że oboje uwielbiacie bakłażana. Ja coś nie mogę peorkznać do niego mojego męża. Ale może właśnie sposf3b podany przez Ciebie będzie dobry, bo bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. Pozdrawiam Ania
Norwegia
25 stycznia 2015 @ 09:18
Norwegia
Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…
21 marca 2015 @ 13:16
Bakłażan w tej wersji jest lekki a jeśli ktoś ma ochotę na bardeizj tłusty to zawsze może polać sobie oliwą na talerzu. Najlepiej zjeść go od razu ponieważ jeśli dłużej poleży to może nabrać goryczki.
12 grudnia 2014 @ 19:50
Zdrowo i rozgrzewająco 🙂