chłopski garnek z brązową soczewicą, warzywami, podgrzybkami i kiełbasą

6

 

Początkowo  w tym garnku miał być gęsta zupa, ale w trakcie gotowania tak zgęstniała, że zrobiło się danie jednogarnkowe 🙂 Szukałam pomysłu co zrobić z brązową soczewicą, którą kupiłam jakiś czas temu, pewnie miałam wtedy inny plan na jej wykorzystanie skoro ją kupiłam, skoro plan wyparował a została soczewica to udusiłam ją w grzybowym bulionie, dodałam warzywa, grzyby i podsmażoną kiełbaskę lisiecką.Taki kubełek rozmaitości 🙂

 

Soczewica  – zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.Soczewica jest pomocna również w leczeniu anemii –zawiera bowiem w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.Ponadto soczewica jest bogata w witaminy z grupy B – substancje, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego, którego właściwe działanie jest niezbędne do przetrwania trudów odchudzania.Ma niski indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1, 80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

 
Soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Można jej użyć także do wyrobu mielonych kotletów czy przygotowania gulaszu.
Składniki:
 
– 1,5 l wody
 
– szklanka soczewicy
 
– 2 marchewki
 
– 1 pietruszka
 
– kawałek selera
 
– duża cebula
 
– 2 duże ziemniaki
 
– mała cukinia
 
– garść suszonych podgrzybków
 
– 2 małe pęta kiełbasy lisieckiej ( może być inna)
 
– 2 kostki rosołowe grzybowe
 
– 2 listki laurowe
 
– 1 szklanka sosu pomidorowego
 
– sól, pieprz
 
 
Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostki rosołowe i pokrojone w średnią kostkę warzywa ( marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, cukinię) wrzucamy listki laurowe, grzyby suszone  i soczewicę. Gotujemy 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Po 15 minutach wlewamy sos pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
 
1
2
 
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pół talarki i kiełbasę pokrojoną w talarki, pod koniec gotowania wlewamy pół szklanki wody i drewnianą łyżką zbieramy cały smak z dna patelni 🙂 Przelewamy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
 
Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z razowym chlebem.
 
3