chmurka truskawkowa

7

Oj dawno już nic nie wstawiałam. Brak czasu, dużo obowiązków i jeszcze staram się wyszarpać trochę czasu dla siebie, żeby choćby pobiegać wieczorem…jest ciężko. Urlopu nie miałam od dawna a i weekendy ciągle pracujące. Dziś pierwszy raz od paru tygodni ugotowałam normalny, pełnowartościowy obiad 🙂 Zdjęcia tego ciasta i samo ciasto wykonałam tydzień temu i tak to jest- brak czasu na opis i wstawienie ale się doczekało. Ciasto powędrowało do pracy na zebranie, gdzie zostało wymiecione i nawet blacha została wylizana i umyta 🙂 Lekkie, letnie ciasto wręcz ideał 🙂

Składniki:

  • 200 g ciasteczek degestive
  • 100 g masła
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • pół szklanki cukru-pudru

 

Masło rozpuszczamy w mikrofali. Ciasteczka mielimy blenderem na piasek i dodajemy masło.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Ma być bardziej płynna niż ścięta.

Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasteczkowy piasek, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. 3/4 truskawek blendujemy i dodajemy do ubitej śmietany. Dodajemy także resztę pokrojonych w ćwiartki truskawek, dodajemy tez galaretkę i wszystko delikatnie mieszamy.Wykładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki.

Dekorujemy truskawkami i miętą 🙂

IMG_2413

IMG_2417

IMG_2422

IMG_2421