chrupiące naleśniki z ciasta filo z serem pleśniowym i orzechami z żurawinowym sosem

4

Bardzo zaskakujące danie, które przechwyciłam z programu tv ” 15 minut z Jamie Oliverem”. Przepis tak prosty, ze odtworzyłam z pamięci.Proste wykonanie,rzeczywiście w 15 minut a jakie pyszne 🙂

Ciasto filo, jest już ogólnodostępne. W każdym markecie znajdziecie świeże ciasto w rulonie 4-5 zł.

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 1 serek pleśniowy  camembert
  • 1/2 pęczka chudego szczypiorku
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • oliwa

sos:

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki wina porto

Ser,szczypior, orzechy i skórka z cytryny- wszystko wkładamy do blendera i rozdrabniamy, aż powstanie gęsta pasta.

Ciasto filo, delikatnie odwijamy. Od lewej strony bierzemy jeden płąt ciasta i składamy go na pół.Układamy na nim1/3 farszu i zwijamy jak naleśnik.Z pozostałego farszu wyjdą jeszcze 2 naleśniki.

Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oliwy i układamy 3 sztuki zrolowanych naleśników. Co jakiś czas przewracamy je na boki,aby z każdej strony się zarumieniły, trwa to około 6-7 minut.

W tym czasie do rondelka wlewamy porto i wsypujemy żurawinę.Doprowadzamy do wrzenia,aż alkohol odparuje.Ostudzone, blendujemy na sos. Możemy użyć gotowej borówki ze słoika lub żurawiny.

Podajemy na ciepło.

1

 

3