chrupiące naleśniki z ciasta filo z serem pleśniowym i orzechami z żurawinowym sosem
Bardzo zaskakujące danie, które przechwyciłam z programu tv ” 15 minut z Jamie Oliverem”. Przepis tak prosty, ze odtworzyłam z pamięci.Proste wykonanie,rzeczywiście w 15 minut a jakie pyszne 🙂
Ciasto filo, jest już ogólnodostępne. W każdym markecie znajdziecie świeże ciasto w rulonie 4-5 zł.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 1 serek pleśniowy camembert
- 1/2 pęczka chudego szczypiorku
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- oliwa
sos:
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki wina porto
Ser,szczypior, orzechy i skórka z cytryny- wszystko wkładamy do blendera i rozdrabniamy, aż powstanie gęsta pasta.
Ciasto filo, delikatnie odwijamy. Od lewej strony bierzemy jeden płąt ciasta i składamy go na pół.Układamy na nim1/3 farszu i zwijamy jak naleśnik.Z pozostałego farszu wyjdą jeszcze 2 naleśniki.
Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oliwy i układamy 3 sztuki zrolowanych naleśników. Co jakiś czas przewracamy je na boki,aby z każdej strony się zarumieniły, trwa to około 6-7 minut.
W tym czasie do rondelka wlewamy porto i wsypujemy żurawinę.Doprowadzamy do wrzenia,aż alkohol odparuje.Ostudzone, blendujemy na sos. Możemy użyć gotowej borówki ze słoika lub żurawiny.
Podajemy na ciepło.