chrupiący kurczak w parmezanie
Chrupiący, bez tłuszczu bo pieczony w piekarniku a do tego smaczny i bez glutenu.Zamiast drogiego parmezanu możecie kupić jego litewski zamiennik, do kupienia w każdym markecie a nazywa się „Dziugas”.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych bez glutenu „Corn flakes”
- 1/4 starego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na pół wzdłuż i lekko rozklepujemy tłuczkiem.
Płatki mielimy w blenderze i łączymy z parmezanem.
Jajko rozbijamy w głębokim talerzu i roztrzepujemy widelcem.
Pierś solimy, pieprzymy, maczamy w jajku a potem w kukurydziano-parmezanowej panierce. Filety układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 185 stopniach.
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej to idealne danie obiadowe- ja podałam kurczaka z ryżem jaśminowym i brokułami.