chrupiący kurczak w parmezanie

IMG_8926

Chrupiący, bez tłuszczu bo pieczony w piekarniku a do tego smaczny i bez glutenu.Zamiast drogiego parmezanu możecie kupić jego litewski zamiennik, do kupienia w każdym markecie a nazywa się „Dziugas”.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych bez glutenu „Corn flakes”
  • 1/4 starego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na pół wzdłuż i lekko rozklepujemy tłuczkiem.

Płatki mielimy w blenderze i łączymy z parmezanem.

Jajko rozbijamy w głębokim talerzu i roztrzepujemy widelcem.

Pierś solimy, pieprzymy, maczamy w jajku a potem w kukurydziano-parmezanowej panierce. Filety układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 185 stopniach.

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej to idealne danie obiadowe- ja podałam kurczaka z ryżem jaśminowym i brokułami.

IMG_8919

IMG_8920

IMG_8921

IMG_8923

IMG_8924