churros czyli hiszpańskie pączki

1

 

Alternatywa dla naszych, polskich dużych pączusi.Obsypane cynamonowym cukrem są idealne do kawki.łatwiej się smażą niż tradycyjne pączki, bo ciasto jest w formie paseczków, duże pączki łatwiej spalić, trzeba na prawdę dobrze ustawić sobie temperaturę tłuszczu.

Churro – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji,Portugalii oraz w Turcji.

Oryginalny przepis z którego skorzystałam, jest ze strony www.kwestia.smaku.com

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waliniowego
  • drobny cukier i cynamon do obtoczenia
  • 2 kostki smalcu do smażenia

W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrami. Po roztopieniu, dodajemy mąkę i drewnianą kopyścią ucieramy ciasto przez około 2 minuty na ogniu, aż będzie jednolite i rozetrzemy wszelkie ewentualne drudy.

Ciasto studzimy, a potem przy pomocy miksera dodajemy po jednym jajku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tłuszcz rozpuszczamy w garnku.

Do rękawa cukierniczego przy pomocy szpatułki pakujemy ciasto.Do zrobienia takiej tekstury pączków używam tylki firmy Wilton.

Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy z rękawa ciasto, odcinając nożyczkami odcinki 3-4 cm.Smażymy na złoto około 2 minut, przewracając  je na wszystkie strony.

Ostudzone obtaczamy w mieszance drobnego cukru i cynamonu. Proporcje u mnie – 3 czubate łyżki cukru na pół łyżeczki cynamonu.

2

3