ciastka z masła orzechowego z czekoladą bez mąki
Na ten przepis nie wpadłam sama, znalazłam w internecie, ale robiłam je już parę razy i w końcu postanowiłam wstawić je na bloga. Odkąd mama jest na diecie bezglutenowej powoli staje się specjalistą co w czym gdzie jest 🙂 Laktoza, fruktoza, gluten i nawet ostatnio kazeina. Zastanawiam się co powoduje coraz częstsze nietolerancje pokarmowe? Czy w latach 80-tych ktoś słyszał o nietolerancji glutenu? Jedzenie odgrywa dużą rolę w moim życiu,cieszę się że mogę jeść większość produktów i widzę, jakie bywa ciężkie życie gdy się chce a nie może. Ostatnio robiłam babeczkę dla chłopczyka z nietolerancją fruktozy, laktozy i kazeiny. Ciężka sprawa…Dziś ciasteczka dla osób które nie tolerują glutenu. Powiem szczerze, że nie wierzyłam w ciasteczka bez mąki, a jednak 🙂 Robiłam je już dla koleżanki i dla mamy. Obydwie były zachwycone smakiem. Do grona ich fanów należę też ja 🙂
przepis wzięłam z tej strony zmieniając ilość cukru.
Składniki:
- 1/2 szklanki masła orzechowego kremowego ( użyłam light)
- 1/2 masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
Czekoladę siekamy na małe kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.
Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż ostygną, gdyż ciepłe mogą się rozpadać.