ciasto bananowo-kokosowe z tostów

7

Uczestniczyłam w kursie kuchni tajskiej gdzie mistrz Kurt Scheller nauczył Nas przygotowania paru świetnych dań. Kuchnia tajska nie jest mi obca,kucharzyłam w tym stylu już nie raz ale przykuł moja uwagę przepis na ciasto. Jest genialny bo cudownie prosty. Nic nie miksujemy,nie używamy mnóstwa składników i misek. Do tego ciasto jest szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Postaram się odtworzyć ten przepis z głowy 🙂

Składniki:

– 7 bananów

– puszka mleka kokosowego

– 15 kromek chleba tostowego

– laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

– 1 szklanka cukru + 5 łyżek

 

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dosypujemy 5 łyżek cukru i dodajemy ziarenka wanilii. Podgrzewamy.Odstawiamy.

IMG_5876

Szklankę cukru wsypujemy na pusta patelnie i czekamy, aż się skarmelizuje i powstanie karmel.

IMG_5878

Tortownice wykładamy na spodzie folia aluminiową.Wylewamy na dno tortownicy połowę karmelu, operując tak tortownica aby karmel się równomiernie rozpłynął po całym dnie.

IMG_5879

Układamy na karmelu obrane i pokrojone wzdłuż 2-3 banany.

IMG_5881

Pieczywo tostowe okrawamy ze skórek,maczamy w ciepłym mleku kokosowym i układamy na bananach dociskając .Następnie wylewamy drugą połowę karmelu, znowu układamy banany i namoczone pieczywo tostowe w mleku. Powtarzamy tą czynności do momentu aż dojdziemy do góry tortownicy.Przykrywamy folią ciasto i dociskamy lekko. Radzę pokryć folią całą tortownicę, mi np z boku zaczął wyciekać karmel.

IMG_5880

IMG_5882

IMG_5884

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

IMG_5885

Czekamy aż ciasto trochę przestygnie. Kładziemy talerz na tortownicy i szybkim ruchem odwracamy tortownicę aby ciasto znalazło się na talerzu.

 PS. Ze skórek po tostach możemy zrobić pyszne grzanki- kroimy w kosteczkę, posypujemy przyprawą do grzanek złocistych Kamisu i na jednej łyżce oleju podprażamy na patelni.

1

2

3

5

6