ciasto czekoladowe z musem czekoladowym
Ciasto powstało dla mojego dobrego Kolegi z pracy – Piotra, na urodziny.Zastanawiałam się jakie ciasto może być na tyle uniwersalne, żeby smakowało wszystkim ale na tyle wyjątkowe aby jubilat docenił smak 🙂
Miałam mało czasu a zrobiłam najbardziej pracochłonne ciasto czekoladowe jakie znam 🙂 Ale, ale….za to najlepsze jakie znam 🙂
Ciasto zostało wymiecione, a zajadali się nim wszyscy- nawet Koledzy na radykalnych dietach 🙂
Inspirowałam się przepisem ze strony www.kwestiasmaku.pl na ciasto czekoladowe z musem
Składniki:
ciasto:
– 150 g masła
– 150 g czekolady gorzkiej
– 5 jajek
– 1 łyżka kakao
– 175 g cukru
mus:
– 100 g masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka
– 2 łyżeczki kakao
-100 g cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nad garnkiem z gotującą się wodą.
Żółtka ucieramy z kakao, dodajemy do nich przestudzona czekoladę z masłem i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając.
Ubite białka z cukrem dodajemy do masy czekoladowej, robimy to powoli, łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce mieszamy.
Tortownicę 22 cm smarujemy bo bokach masłem,wykładamy papierem do pieczenia,i wylewamy masę, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy na podłogę, aby lekko się zapadło w środku, odstawiamy do wystudzenia. Nie musicie rzucać ciasta, jeśli naturalne Wam opadło, moje akurat pięknie urosło i musiałam je lekko rzucić o podłogę ( w formie, na gruby dywan,na pewno nie rzucajcie na kafelki 🙂 To już tak jest- jak ciasto ma wyrosnąć to opadnie, jak ma opaść to urośnie – życie 🙂 Ciasto ma mieć wgłębienie w środku aby ładnie ułożył się mus czekoladowy.
Robimy mus:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nad garnkiem z gotującą się wodą.
Żółtka ucieramy z kakao, dodajemy do nich przestudzona czekoladę z masłem i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce-cukier, cały czas ubijając.
Ubite białka z cukrem dodajemy do masy czekoladowej, robimy to powoli, łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i lekko wystudzoną, przelewamy ciurkiem do masy czekoladowo-białkowej, miksując.
Na wystudzone ciasto czekoladowe wykładamy mus i wstawiamy na noc do lodówki.
16 marca 2015 @ 21:24
Mmm, wygląda obłędnie 🙂 Nie dziwię się, że wszystkim smakowało 🙂