ciasto filo ze szpinakiem i ricottą
Długo czekałam z zakupem ciasta filo…za długo 😉 Wysoka cena i kiepska dostępność produktu sprawiły, iż odkładałam ten grecki temat. Znalazłam ciasto w sklepie „Kuchnie świata”, kosztowało 20 zł. W opakowaniu znajduje się 14 arkuszy ciasta, cienkich tak, że Kraków przez nie widać. Delikatna struktura ciasta wymaga delikatnego potraktowania, także obchodziłam się z nim jak z jajkiem- ciasto jest mrożone i należy odczekać 2 godziny po wyjęciu z zamrażarki z jego obróbką. W związku z mnogością pomysłów w mojej głowie i niemożnością podjęcia decyzji ciasto filo podzieliłam na dwie części- z jednej zrobię deser a z drugiej coś wytrawnego.
Dziś wytrawna a zarazem wegetariańska wersja – torcik z cista filo ze szpinakiem i ricottą 🙂 Pięknie wygląda…jak małe dzieło sztuki, a może tylko ja się zachwycam tymi fałdami ciasta przyrumienionymi podczas pieczenia, wyglądają jak wzburzone fale 😉
Ciasto filo – greckie, bardzo cienkie ciasto w płatach, przyjemnie chrupiące. Przełożone orzechami i miodem tworzy wspaniały, znany na całym świecie deser- baklavę.
Składniki:
– połowa opakowania ciasto filo (225 g)
– 2 czubate łyżki masła klarowanego
– 450 g mrożonego szpinaku
– 250 g sera riccota
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– sól
-pieprz
Szpinak rozmrażam na patelni pod pokrywką, nie wlewam tłuszczu. Studzę, odsączam nadmiar wody z warzywa przy pomocy sitka. Łącze szpinak z serem ricotta, posiekanym czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
Roztapiamy masło w mikrofali.
Biorę najmniejszą tortownicę, jaką mam – 12 cm. Jeśli nie macie, może to być nawet okrągłe naczynie żaroodporne. Wykładam tortownicę papierem do pieczenia.
Otwieram ciasto filo, bardzo powoli rozwijając rulonik,kroję wzdłuż na połowę. Połowę ciasta odkładam na bok- posłuży do zrobienia deseru 🙂
Każdy płat smaruje przy pomocy pędzelka- roztopionym masłem.Przenoszę posmarowany płat do tortownicy i tak robię z pozostałymi 14 płatami, układam jeden za drugim ( każdy posmarowany roztopionym masłem).
Masę szpinakowo-ricottową wlewam do środka tortownicy, zwisające luźno z tortownicy boki ciasta filo, zawijam do środka.
Pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
17 stycznia 2015 @ 15:46
Coś dla szpinakomaniaków, czyli dla mnie 🙂 wygląda cudnie! 🙂
17 stycznia 2015 @ 18:16
dzieki wielkie 🙂
17 stycznia 2015 @ 14:59
W poście napisałam że kupiłam ciasto filo za 20 zł w sklepie Kuchnie Świata, właśnie wróciłam z Auchana i ciasto filo jest za 5,90 zł co prawda 7 arkuszy, zamiast 14 ale nie jest mrożone także kupować i robić, bo jest przepyszne 🙂