ciasto filo ze szpinakiem i ricottą

 14

Długo czekałam z zakupem ciasta filo…za długo 😉 Wysoka cena  i kiepska dostępność produktu sprawiły, iż odkładałam ten grecki temat. Znalazłam ciasto w sklepie „Kuchnie świata”, kosztowało 20 zł. W opakowaniu znajduje się 14 arkuszy ciasta, cienkich tak, że Kraków przez nie widać. Delikatna struktura ciasta wymaga delikatnego potraktowania, także obchodziłam się z nim  jak z jajkiem- ciasto jest mrożone i należy odczekać 2 godziny po wyjęciu z zamrażarki z jego obróbką. W związku z mnogością pomysłów w mojej głowie i niemożnością podjęcia decyzji ciasto filo podzieliłam na dwie części- z jednej zrobię deser a z drugiej coś wytrawnego.

Dziś wytrawna a zarazem wegetariańska wersja – torcik z cista filo ze szpinakiem i ricottą  🙂 Pięknie wygląda…jak małe dzieło sztuki, a może tylko ja się zachwycam tymi fałdami ciasta przyrumienionymi podczas pieczenia, wyglądają jak wzburzone fale 😉

Ciasto filo – greckie, bardzo cienkie ciasto w płatach, przyjemnie chrupiące. Przełożone orzechami i miodem tworzy wspaniały, znany na całym świecie deser- baklavę.

Składniki:

– połowa opakowania ciasto filo (225 g)

– 2 czubate łyżki masła klarowanego

– 450 g mrożonego szpinaku

– 250 g sera riccota

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– sól

-pieprz

Szpinak rozmrażam na patelni pod pokrywką, nie wlewam tłuszczu. Studzę, odsączam nadmiar wody z warzywa przy pomocy sitka. Łącze szpinak z serem ricotta, posiekanym czosnkiem, jajkiem i przyprawami.

1

6

Roztapiamy masło w mikrofali.

Biorę najmniejszą tortownicę, jaką mam – 12 cm. Jeśli nie macie, może to być nawet okrągłe naczynie żaroodporne. Wykładam tortownicę papierem do pieczenia.

Otwieram ciasto filo, bardzo powoli rozwijając rulonik,kroję wzdłuż na połowę. Połowę ciasta odkładam na bok- posłuży do zrobienia deseru 🙂

2

3

Każdy płat smaruje przy pomocy pędzelka- roztopionym masłem.Przenoszę posmarowany płat do tortownicy i tak robię z pozostałymi 14 płatami, układam jeden za drugim ( każdy posmarowany roztopionym masłem).

4

Masę szpinakowo-ricottową wlewam do środka tortownicy, zwisające luźno z tortownicy boki ciasta filo, zawijam do środka.

7

8

Pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

10

14

16