ciasto kawowo-kardamonowe

10

 

Dwa dni biegania po sklepach w okresie przedświątecznym to dla mnie za dużo 🙂 Stanie w korkach, przepychanie się między półkami, znikająca kasa z konta bankowego…ech przyszłam tak padnięta do domu, że miałam tylko siłę na …skręcenie szafki z ikea i zrobienie sushi 😉 Jest sobota, 22:00 a ja myślę już tylko o tym aby były już Święta, abym mogła odpocząć. Nie byłabym sobą, gdybym nie miała wyrzutów sumienia, że nie upiekłam dla Was kolejnego ciasta które obiecałam w tym tygodniu, no więc biorę mikser i zapierniczam do kuchni robić kawowo-kardamonowe ciasto o pięknym aromacie 🙂

 

Inspiracją do stworzenia tego ciasta był kardamon. Swojego czasu kupiłam całe ziarenka kardamonu i zapomniałam że je w ogóle mam, przyszedł czas na ciasto o aromacie kawowym z dodatkiem kardamonu 🙂

 

Kardamon – jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie.Kardamon zielony  pochodzi z Indii i Sri Lanki.Najczęściej sprzedaje się je w postaci całych owoców, bo wyłuskane z nich i zmielone nasiona szybko tracą smak i aromat. Przyprawa ta ułatwia trawienie,poprawia apetyt, wspomaga w leczeniu astmy i zapaleniu oskrzeli. Poprawia przemianę materii i pomaga w odchudzaniu.Jest też znanym afrodyzjakiem 🙂

( żródło:urodaizdrowie.pl )

 1

Składniki:

-1,5 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 jajka

– szklanka cukru

– 6 ziaren kardamonu (można użyć gotowego, mielonego)

– 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 3/4 szklanki mleka ( ja wlałam espresso do mleka)

– 125 g masła

 

Krem maślany:

– 2 białka jaj

– 1/2 szklanki cukru

– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

– kostka prawdziwego masła ( użyłam Łaciate)

 

– 3 łyżki konfitury wiśniowej do przełożenia ciasta (użyłam własnej konfitury)

 

Z łupinek kardamonu wyjmujemy ziarenka i mielimy je, rozgniatając w moździerzu ( ja się jeszcze nie dorobiłam i ugniotłam ziarna drewnianym tłuczkiem).

W robocie miksujemy ze sobą masło i cukier, dodajemy po jednym jajku.Dalej dodajemy kawę z mlekiem oraz zmielony kardamon.

4

3

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy kawowej, aż do połączenia się składników. Wlewamy do małej tortownicy ( około 10 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pieczemy 35 minut w 175 stopniach. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, wyjmujemy, studzimy.

 5

Krem:

Białka ubijamy z cukrem i kawą, cukier musi się całkowicie rozpuścić.Dodajemy po łyżce masło w temperaturze pokojowej i cały czas ubijamy. Odstawiamy do lodówki.

Ciasto kroimy wzdłuż, tak w połowie wysokości ciasta ( czyli na 2 części). Układamy na paterze spód ciasta, smarujemy konfiturą i wykładamy 1/3 kremu maślanego, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i lekko dociskamy.  Pozostałe 2/3 kremu maślanego używamy do udekorowania ciasta. Odstawiamy na 2-3 h do lodówki, gdyż masa maślana musi zgęstnieć na cieście.

 

 8

 11

 

 612