ciasto leśny mech ze szpinakiem

img_4121

 

Ciasto znane w internecie 🙂 Bryluje już ze dwa lata, a ja dopiero teraz je robię, gdyż ciasto jest tak pięknie zielone nie bez przyczyny i ta właśnie przyczyna wzbudziła moje wątpliwość- szpinak 🙂 Tak, tak ciasto jest na słodko i jest ze szpinakiem, aczkolwiek wcale go nie czuć w cieście, to coś jak ciasto marchewkowe- zdrowe a jednocześnie przepyszne.Przepis nie ja wymyśliłam, także przepis jest w całości ściągnięty z neta z kosmetycznymi zmianami.Dlaczego mech, chyba nie trzeba mówić 🙂

Składniki:

      Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 450g mrożonego szpinaku
    Krem:
  • 500g śmietanki  36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • parę kropel aromatu cytrynowego
    Do nasączenia:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
    Przybranie:
  • pestki granata

Szpinak rozmrażamy, odsączamy bardzo dokładnie na sitku.Blendujemy na gładka masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, funkcja góra- dół.

Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem, po 5 minutach ciurkiem wlewamy olej, następnie dodajemy szpinak i aromat i dalej miksujemy.Wyłączamy mikser i powoli dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.

Tortownice 26 wykładamy od spodu papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 60 minut. Ciasto pewnie popęka, ale nie martwmy się, gdyż będziemy odcinali tą czapę 🙂

Po upieczeniu ciasta, odstawiamy je do ostudzenia.Odcinamy czapę ciasta, kroimy ciasto aby został jeden 2 cm blat i a czapę trzeba pokruszyć do miski, najlepiej kruszyć ciasto od spodu, aby nie było brązowych kawałków.

Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ja aż stanie się płynna i lekko studzimy.

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, skórką z cytryny i aromatem.Dodajmy ciurkiem płynną żelatynę.

Na ciasto wykładamy krem a na krem wykładamy okruszki z ciasta oraz pestki z granata.

Granata kroimy na pół i drewnianą łyżką uderzamy w skórkę nad miską- w ten sposób szybko wydobędziemy wszystkie pestki.

3

1

2

img_4117

img_4122

img_4124