ciasto marchewkowe z kremem migdałowym i płatkami migdałowymi

14

 

Druga wersja mojego ulubionego ciasta marchewkowego- tym razem bez polewy a z migdałowym kremem, z orzechami i płatkami migdałów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów( laskowe, włoskie, migdały)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kremu migdałowego ( do nabycia w Auchan i Carrefour )
  • 100 płatków migdałowych

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i ubijamy. Dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki, przesiane przez sitko- mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę.Mieszamy i wlewamy ciurkiem olej a po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz orzechy. Mieszamy dokładnie.

Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Można tez posmarować tortownice masłem i wysypać tartą bułką.

Pieczemy około 1 h.w 180 stopniach (termoobieg ). Zdarza się, że piekę ciasto dłużej, bo w środku bywa surowe. Sprawdzajcie proszę drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Pierwsze 3-4 razy jak robiłam to ciasto to było długo surowe,ale to zależy od piekarnika i programu.W starym mieszkaniu miałam piekarnik, gdzie starte były wskaźniki  i nie wiedziałam ile jest stopni i jaki program jest nastawiony 🙂

Ciasto odstawiamy do ostudzenia a potem przekrajamy na dwa krążki

Ubijamy śmietanę z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i krem migdałowy.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

Ciasto przekładamy połowa kremu. Drugą czes wykładamy na wierzch i posypujemy ostudzonymi płatkami migdałowymi.

IMG_1901

 

IMG_1902

 

IMG_1903

 

IMG_1904

 

IMG_1909

 

IMG_1910

10

11

12

13

.