ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi bez glutenu

1

Ciasto marchewkowe jest zdrowe i przepyszne, to taki przedsmak Świąt- pachnie cynamonem w całym domu 😉 Dziś przepis na ciasto dla osób, które nie tolerują glutenu.Niczym nie odbiega smakiem, od klasycznego marchewkowego, które robię dla siebie.To klasyczne marchewkowe, któe jest na blogu jest z dodatkiem ananasa, tutaj postanowiłam dodać bardziej sezonowy dodatek – orzechy.

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

polewa:

  • serek Twój Smak
  • 2 łyżki soku z limonki
  • pół szklanki cukru-pudru

Jajka miksujemy z cukrem, dodajmy przesianą mąkę, cynamon, sodę i sól.Dodajemy starta na małych oczkach marchewkę,olej i orzechy.

Tortownicę 22 cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.Na ostudzone ciasto wylewamy polewę.

 

 

2

 

3

 

4

 

5