ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi bez glutenu
Ciasto marchewkowe jest zdrowe i przepyszne, to taki przedsmak Świąt- pachnie cynamonem w całym domu 😉 Dziś przepis na ciasto dla osób, które nie tolerują glutenu.Niczym nie odbiega smakiem, od klasycznego marchewkowego, które robię dla siebie.To klasyczne marchewkowe, któe jest na blogu jest z dodatkiem ananasa, tutaj postanowiłam dodać bardziej sezonowy dodatek – orzechy.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 140 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g oleju rzepakowego
- szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 jajka
- szczypta soli
polewa:
- serek Twój Smak
- 2 łyżki soku z limonki
- pół szklanki cukru-pudru
Jajka miksujemy z cukrem, dodajmy przesianą mąkę, cynamon, sodę i sól.Dodajemy starta na małych oczkach marchewkę,olej i orzechy.
Tortownicę 22 cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.Na ostudzone ciasto wylewamy polewę.