ciasto pomarańczowe ze świeżą żurawiną i orzechową skuropką

 pomaranczowe z zurawina

 

Wykorzystujcie na maxa produkty sezonowe po pierwsze: bo są świeże a po drugie bo są tanie- kupienie w środku zimy żurawiny jest możliwe, ale jest ona mrożona i droga. Świeżą żurawinę kupicie bez problemu na targu we wrześniu/ październiku a nawet w listopadzie, kosztuje ok 20 zł/kg co może się wydawać drogo, ale za to jest lekka. Żurawinkę można zamrozić w całości, zrobić dżem czy sos do mięs.

Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy

Składniki:

ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– pół łyżeczki soli

– ¼ szklanki roztopionego masła

– 3 duże jajka

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżeczka esencji waniliowej albo pół laski wanilii

– ½ szklanki maślanki

–  starta skórka z połowy pomarańczy

– 2 szklanki świeżej żurawiny

 

orzechowa skorupka:

– ½ szklanki maki

– ½ szklanki brązowego cukru

– ¼ szklanki cukru pudru

– ½ kostki masła ( prosto z lodówki)

– ½ łyżeczki soli

– ½ szklanki orzechów włoskich

Zaczynamy od orzechowej kruszonki:

Do miski wsypujemy: mąkę, cukier puder, brązowy cukier oraz sól. Kroimy masło na małe kawałki i dłońmi łączymy z mieszanką cukrowo-mąkową 🙂 Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki ( ja tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa, orzechów nie wyjmujemy z opakowania) i dodajemy do reszty, odstawiamy orzechową kruszonkę i zabieramy się za ciasto:

ciasto 2

Odpalamy piekarnik na 200 stopni.

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski i mieszamy.

W 2 misce umieszczamy: jajka, roztopione masło,cukier,wanilie, startą skórkę pomarańczową z wcześniej sparzonej pomarańczy i maślankę, mieszamy  do połączenia składników.

ciasto

Dodajemy do 2 miski suche składniki i żurawinę,mieszamy łyżką aż utworzą piękną całość 🙂

Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem, na wierzch posypać kruszonkę orzechową, wstawić do piekarnika na około 40 minut.

 

ciasto 5

Rada- żurawinę radze wymieszać z 1 łyżką mąki, zapobiegnie to osiadaniu się żurawiny na spodzie ciasta, dzięki czemu owoc rozłoży się równomiernie 🙂

Rada- ciasto sprawdza się drewnianym patyczkiem, wbija się go w ciasto i jeśli jest suchy to znaczy że ciasto nie jest surowe w środku 🙂 osobiście używam do tego patyczków do szaszłyków bo są długie i nie niszczą struktury ciasta jak drewniany widelec