ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Nie wpisuje się w klimat rodem z USA aby Halloween zastąpiło nasze święto zmarłych i dni zadumy przekształciło w zabawę.Nie jestem też przeciw – wybieram dla siebie z amerykanizacji to co mi najbardziej pasuje – a jak wiadomo pasuje mi jedzenie 🙂 Jedzenie i jego oprawa jest bardzo charakterystyczna dla tego święta – świecące dynie, ciasta i placki dyniowe, mroczne muffinki udekorowane „pajęczynami”. Dominuje kolor czarny i pomarańczowy. Cały ten kulinarno-kreatywny wkład jest pozytywny i postaram się zaprezentować parę smakowitości na tą okazje 🙂
Na amerykańskim blogu znalazłam ciasto które najbardziej mi pasuje, oryginalny przepis lekko przerobiłam żeby sprawdzić jak smakują tradycyjne wypieki po drugiej stronie oceanu, będzie to pomarańczowo-czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i pomarańczowym udekorowane słodkimi dyniami 🙂
Składniki:
ciasto czekoladowe:
– 2/3 szklanki cukru
– ¾ szklanki i 2 łyżki maki
– ¼ szklanki i 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
– 1 jajko
– ½ szklanki mleka
– ¼ szklanki oliwy
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– ½ szklanki gorącej wody
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
W dużej misce wymieszamy: cukier, mąkę, kakao , proszek do pieczenia , sodę i sól. Dodajemy jajka, mleko, olej i wanilię i miksujemy około 2 minut. Następnie dodajemy wrzącą wodę.Ciasto będzie bardzo wodniste.Wlać do formy 18 cm wcześniej wysmarowanej masłem i piec przez 20-25 minut aż ciasto będzie gotowe. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nie jest surowe w środku.
ciasto pomarańczowe:
– 1 i ¼ szklanki
mąki pszennej
– 2 jajka
– 7 łyżek oliwy
– ½ szklanki i 2,5 łyżki cukru pudru
– otarta skórka z 2 pomarańczy
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki soli
– 3 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Miksujemy ze sobą: oliwę, cukier. Dodajemy jajka i skórkę pomarańczową, później: mąkę,proszek do pieczenia i sól, a następnie powoli mieszając -sok pomarańczowy. Jeśli chcemy by ciasto było maxymalnie pomarańczowe dodajemy barwnika spożywczego, ja dodaje trochę żółtego i czerwonego marki Wilton.Pieczemy tak samo jak ciasto czekoladowe powyżej.
krem czekoladowy:
– 225 g kremowego serka typu Twój Smak lub twarogu sernikowego
– ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej
– 2 szklanki cukru pudru
– ½ szklanki kakao
Miksujemy ze sobą masło i serek na puszystą masę,dodajemy cukier puder po 1 szklance w odstępie paru minut, dodajemy kakao.Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodawać serka aż do pożądanej konsystencji.
krem pomarańczowy:
– 5 szklanek cukru pudru
– 6 łyżek masła
– ¼ szklanki soku pomarańczowego
– ½ łyżeczki wanilii
– otarta skórka z 2 pomarańczy
– 2 łyżki mleka
Miksujemy masło i 2 szklanki cukru pudru.Dodajemy skórkę z pomarańczy,a następnie sok i dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejne 2 szklanki cukru pudru,a następnie wanilie, resztę cukru i ponownie mieszamy. Krem powinien być puszysty. Jeśli jest za gęsty dodajemy trochę mleka a jeśli chcemy żeby był mocno pomarańczowy – dodajemy barwnik.
Każde ciasto przeciąć wzdłuż na 2 równe blaty. Ułożyć na paterze blat pomarańczowego ciasta, nasączyć likierem, położyć blat czekoladowy i krem czekoladowy i tak dalej 🙂 Całość obłożyć kremem pomarańczowym i udekorować dyniami zrobionymi z masy cukrowej 🙂
Język Włoski
9 lutego 2015 @ 18:45
Język Włoski
Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…