ciasto pomarańczowo-czekoladowe

pom3

Nie wpisuje się w klimat rodem z USA aby Halloween zastąpiło nasze święto zmarłych i dni zadumy przekształciło w zabawę.Nie jestem też przeciw – wybieram dla siebie z amerykanizacji to co mi najbardziej pasuje – a jak wiadomo pasuje mi jedzenie 🙂 Jedzenie i jego oprawa jest bardzo charakterystyczna dla tego święta – świecące dynie, ciasta i placki dyniowe, mroczne muffinki udekorowane „pajęczynami”. Dominuje kolor czarny i pomarańczowy. Cały ten kulinarno-kreatywny wkład jest pozytywny i postaram się zaprezentować parę smakowitości na tą okazje 🙂

 

Na amerykańskim blogu znalazłam ciasto które najbardziej mi pasuje, oryginalny przepis  lekko przerobiłam żeby sprawdzić jak smakują tradycyjne wypieki po drugiej stronie oceanu, będzie to pomarańczowo-czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i pomarańczowym udekorowane słodkimi dyniami 🙂

Składniki:

 

ciasto czekoladowe:

–  2/3 szklanki cukru

– ¾ szklanki i 2 łyżki maki

– ¼ szklanki  i 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– ½ łyżeczki soli

– 1 jajko

– ½ szklanki mleka

– ¼ szklanki oliwy

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– ½ szklanki gorącej wody

 

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni

W dużej misce wymieszamy: cukier, mąkę, kakao , proszek do pieczenia , sodę i sól. Dodajemy jajka, mleko, olej i wanilię i miksujemy około 2 minut. Następnie dodajemy wrzącą wodę.Ciasto będzie bardzo wodniste.Wlać do formy 18 cm wcześniej wysmarowanej masłem i piec przez 20-25 minut aż ciasto będzie gotowe. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nie jest surowe w środku.

ciasto pomarańczowe:

– 1 i ¼ szklanki

mąki pszennej

– 2 jajka

– 7 łyżek oliwy

– ½ szklanki i 2,5 łyżki cukru pudru

– otarta skórka z 2 pomarańczy

– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ łyżeczki soli

– 3 łyżki soku pomarańczowego

 

Piekarnik rozgrzać do 170  stopni

Miksujemy ze sobą: oliwę, cukier. Dodajemy jajka i skórkę pomarańczową, później: mąkę,proszek do pieczenia i sól, a następnie powoli mieszając -sok pomarańczowy. Jeśli chcemy by ciasto było maxymalnie pomarańczowe dodajemy barwnika spożywczego, ja dodaje trochę żółtego i czerwonego marki Wilton.Pieczemy tak samo jak ciasto czekoladowe powyżej.

krem czekoladowy:

– 225 g kremowego serka typu Twój Smak lub twarogu sernikowego

– ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej

– 2 szklanki cukru pudru

– ½ szklanki kakao

 

Miksujemy ze sobą masło i serek na puszystą masę,dodajemy cukier puder po 1 szklance w odstępie paru minut, dodajemy kakao.Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodawać serka aż do pożądanej konsystencji.

 

krem pomarańczowy:

– 5 szklanek cukru pudru

– 6 łyżek masła

– ¼ szklanki soku pomarańczowego

– ½ łyżeczki wanilii

– otarta skórka z 2 pomarańczy

– 2 łyżki mleka

 

Miksujemy masło i 2 szklanki cukru pudru.Dodajemy skórkę z pomarańczy,a następnie sok i dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejne 2 szklanki cukru pudru,a następnie wanilie, resztę cukru i ponownie mieszamy. Krem powinien być puszysty. Jeśli jest za gęsty dodajemy trochę mleka a jeśli chcemy żeby był mocno pomarańczowy – dodajemy barwnik.

Każde ciasto przeciąć wzdłuż na 2 równe blaty. Ułożyć na paterze blat pomarańczowego ciasta, nasączyć likierem, położyć blat czekoladowy i krem czekoladowy i tak dalej 🙂 Całość obłożyć kremem pomarańczowym i udekorować dyniami zrobionymi z masy cukrowej 🙂

 

pom8pom5pom2pom7