ciasto śmietankowe z jabłkami i budyniem

ciasto

 

 

 

Miała być szarlotka, ale miałam ochotę do jabłek dodać coś extra – wykorzystałam budyń śmietankowy. Ciasto wyszło super,  szczególnie te różne struktury- kruchy spód, soczyste jabłka, kremowy budyń, chrupiący wierzch. Zrobiłam duża blachę dla moich pomocników, jestem w trakcie przeprowadzki i przyjaciele pomagają mi w pakowaniu. Nie spakowałam jeszcze połowy kuchni by móc ugościć ludzi domowym ciastem 🙂 Jutro za to zamówimy pizzę- równowaga w przyrodzie musi być ! 🙂

 Przepis pożyczyłam z bloga http://anulawkuchni.blogspot.com/

 

Składniki:

– 3,5 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru

– 200 g masła

– 3 łyżki śmietany 18 %

– 3 łyżki oleju

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 żółtka i 1 jajko

– cukier puder do posypania

– 2 olbrzymie jabłka ( albo 4 średnie)

– 2 budynie śmietankowe

– 1 l mleka

 

Wyrabiamy ciasto – ręcznie lub w robocie. Wkładamy- mąkę, cukier, proszek, śmietanę, olej, jajka,masło. Ciasto dzielimy na 2 części – jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą- wykładamy na blachę pokryta papierem do wypieków ( forma prostokątna, duża). Jabłka obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki – układamy na cieście. Budynie gotujemy z mlekiem i po ostudzeniu wlewamy na jabłka.Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

 IMG_3507